» » » » » Форум компютърни изкуства „Компютърно пространство 2012”„Компютърно Пространство” е некомерсиален, международен фестивал за компютърни изкуства с 23 поредни издания зад гърба си и над 8000 участника от различни страни от целия свят. Днес форумът е едно от най-големите и значими събития за компютърни изкуства в Югоизточна Европа.

„Компютърно пространство 2012” ще се проведе от 26 до 28 октомври 2012 г., в гр. София.

Входът за всички събития, включени в програмата, е безплатен. За участие е необходима предварителна регистрация на и-мейл: entrance@computerspace.org, като посочите име, и-мейл, телефон за връзка и професия. След като се регистрирате ще получите покана по и-мейл, която е нужно да носите със себе си, когато посещавате събитията в рамките на „Компютърно пространство 2012”.


ПРОГРАМА

Петък, 26.10.2012 г.
в Чешки център на ул. „Г.С. Раковски” 100

 • 10:00 до 10:10 ч. - Откриване на семинарната част.

ЦИФРОВИ И АНАЛОГОВИ ФИЛТРИ
 • 10:10 до 10:50 ч. „Цифрови фотографски филтри и plug-ins във Photoshop” Даниел Йорданов, България. Даниел Йорданов има опит в областта на цифровата и аналоговата фотография, а също така колекционира фотоапарати. В презентацията си ще засегне модерната страна на фотографията като разкаже повече за обработката на изображения чрез цифрови фотографски филтри, както и за използването на някои известни плъгини, използвани от потребителите на Adobe Photoshop  – Tiffen Dfx, Nik Software, Topaz Labs.
 • 10:50 до 11:30 ч.„Употреба на фотографските филтри от естетическа гледна точка” Николай Трейман, България. Николай Трейман е изтъкнат български фотограф. Той е управител на Братя Трейман ООД, автор на изложбите: „Блатото” и „Православна България”, ръководител на фотоклуб „Паралакс”. Също така организира множество обучителни курсове, свързани с различни аспекти на фотографията. В представянето си той ще говори за превръщане на реалността в образ, стремежа към достоверност и изразителност, специални филтри, термина „превизуализация”, филмът и матрицата като суров материал, филтрите като изобразителен похват и средство за разкрасяване, ще даде и конкретни примери от практиката.

ОТПЕЧАТВАНЕ НА ФОТОГРАФИИ ВЪРХУ СРЕБЪРНА ФОТОГРАФСКА ХАРТИЯ ЧАСТ 1
 • 11:30 до 12:00 ч., във фоайето - Двудневният фотографски уъркшоп се организира от СОКИ и Кеворк Ванлян от фотографско студио „Братя Трейман”. Първата част на уъркшопа ще се изразява в снимане на плаки със средноформатна камера. Втората част на уътркшопа ще бъде посветена на контактно копиране на плаките върху специална памучна хартия Ilford Art 300. Това е изцяло нов вид специална Art хартия, която ще се покаже за първи път в България.
 • 12:00 до 13:30 ч. – Обяд.

ТРИ АСПЕКТА НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ ЧАСТ 1
 • 13:30 до 14:00 ч.„Using Situational Video to Challenge Young People’s Perceptions” Jacqueline Seaman, De Montfort University, Великобритания. В първата презентация от семинара, посветен на медийната грамотност на младежите,  ще се говори за това как 3D  графиката и видеото могат да насърчат младите хора към повече критично мислене и разширяване на кръгозора и познанията що се отнася до информацията в интернет.
 • 14:00 до 14:30 ч. „Media Literacy of Young People through the Sharing of Images in Social Networks” Demelza Hall,  De Montfort University, Великобритания. Тази презентация ще представи визуалните методи, чрез които младите хора биха могли да изразят чувство на принадлежност (напр. чрез снимки). Също така ще обърне особено внимание на теми, свързани с публичното пространство и развитието на личността. В презентацията ще бъде засегнато и изследване върху това как споделянето и онлайн обработката на изображения влияе върху формирането на послания за самите себе си.
 • 14:30 до 15:00 ч. „The Role of Social Media in Facilitating Social Change in an Era of Increasing Social Surveillance and Control” Christopher Herriot, De Montfort University, Великобритания. Тази презентация ще се фокусира върху манипулацията в социалните мрежи и използването им за организиране на протести и граждански неподчинения, както и на последвалите правителствени реакции. Ще бъдат представени конкретни примери от неотдавнашни събития в Европа и света.
 • 15:00 до 15:30 ч. „Positive Aspects of Modern Media and Computer Activities” Benjamin Rossi, De Montfort University, Великобритания. В тази презентация, последна за първата част на семинара, ще се говори за положителните аспекти на социалните мрежи и общностите в интернет и за това как младежките работници и обучителите в различни младежки организации могат да използват предимствата на тези инструменти, за да ангажират младите хора.
 • 15:30 до 16:00 ч. - Кафе пауза.

ТРИ АСПЕКТА НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ ЧАСТ 2
 • 16:00 до 16:20 ч.„WikiWorld – Truth, Reality and Other Illusions in the Age of WEB 2.0” Anna Pawlak, MANKO Association, Полша. Втората част на семинара ще започне с представяне на Уикипедия като инструмент за градене на имидж, реклама и промоция. Представителката на полската организация ще се опита да отговори на въпроса – какво е значението на Уикипедия в 21 век?
 • 16:20 до 16:40 ч. „Manipulation of Information in Media” Ewa Smutek, Manko Association, Полша. Проблемът за манипулацията в медиите ще бъде илюстриран като се представят и проследят събитията около въвеждането на забрана за тютюнопушенето на обществени места в Полша през 2010 година.
 • 16:40 до 17:00 ч. „mHealth” Katarzyna Koralewska, Manko Association, Полша. mHealth (Mobile Health) е разрастваща се услуга, която се възползва от предимствата на новите технологии (предимно мобилните телефони), давайки достъп до здравна информация, подобрявайки предлагането на здравни услуги и диагностика. Ще бъдат представени няколко конкретни случая от проекта mHealth.

3D МОДЕЛИРАНЕ И ДИЗАЙН НА ПЕРСОНАЖИ ЧАСТ 1
 • 17:00 до 17:40 ч. „Фриланс – успешни практики” Никола Дечев, България. Никола Дечев е фрийланс създател на 3D графика и графичен дизайнер с множество награди и признания в областта на компютърната графика. Работи активно в сферата на рекламата. Той ще разкаже какво е нужно за създаването на цялостен проект, къде е границата между лично творчество и изискване на клиентите по време на работа, както и какви технически похвати се използват в професионалната сфера. Всичко това ще бъде онагледено с множество графики и видео демонстрации.
 • 17:40 до 18:20 ч.„Дизайн на персонажи – от 2D до 3D” Мартин Пунчев, България. Мартин Пунчев е фрийланс създател на 3D графика, специализиран в областта на разработка на персонажи. Работил в българското гейм студио „Masthead Studios” по масовата онлайн ролева игра „Earthrise”. Мартин ще засегне подробно процеса по създаване на персонажи за компютърни игри и филми - от скици, през различни вариации и концепции (анатомия по въображение, използване на цветове и форми) до завършени 3D модели.
 • 18:20 до 18:45 ч. - Представяне на изложбата на Мая Бочева и среща с авторката. Мая Бочева (позната като Уики) ще представи на публиката подбрани илюстрации за личния си проект „Туй-Онуй“, както и множество други световни заглавия и приказки.

ДРУГО
 • 10:00 до 18:30 ч., във фоайето „Интерактивни инсталации” на студенти от Национална художествена академия, както и други млади български артисти, ще представят своите проекти: „Destination“ Николета Бончева; „Изтриване“ Стефан Дончев; „Heart“ Екатерина Данилова; „Balance“ Нели Борисова; „3D проекция на Тадж Махал” MP Studio, България.
 • 10:00 до 18.30 ч., във фоайето - Мая Бочева представя изложба компютърна графика. Мая Бочева (позната като Уики) ще представи на публиката подбрани илюстрации за личния  си проект „Туй-Онуй“, както и множество други световни заглавия и приказки.Петък, 26.10.2012 г.
в Унгарски културен институт на ул. „Аксаков” 16

 • 11:00 до 18:30 ч., залата - Прожекция на филми, компютърни анимации от „Компютърно пространство 2012”.
 • 13:30 до 14:10 ч.„DIY Electronics” Andreas Monopolis, MoCM, Гърция. Andreas Monopolis е композитор и изпълнител на компютърна и електронна музика. Той работи и с Катедрата по музика в Йонийския университет, член е на „Electro-acoustic Music Association of Greek Composers“. В продължение на години се занимава с организация на различни събития в своята продуцентска къща, като в същото време е и координатор на множество фестивали, основател е на O.S.C.S. NCO. От 2010 година насам разработва прототипи и музикални уреди по поръчка под наименованието MoCM.
 • 14:10 до 15:00 ч. - Представяне на наградени проекти в конкурса на „Компютърно пространство 2012“.
 • 15:30 до 18:30 ч., във фоайето„Ебру - изкуство или магия” уъркшоп и демонстрация на Николай Петров, България. Николай Петров, известен като Flak, е част от сдружение „140ideas”, млад артист и калиграф. Тази година той ще води уъркшоп на тема „Ебру - изкуство или магия” или още „Ебру върху хартия”. Ебру е едно от най-древните изкуства и се използва за украса и декорация в писма и на книги. Магията е както в процеса на създаване, така и в процеса на прехвърляне на творбата върху хартия.
 • 11:00 до 18:30 ч., във фоайето - Изложба на видове хартия.Събота, 27.10.2012 г.
в Чешки център на ул. „Г.С. Раковски” 100
 • 10:00 до 10:10 ч. - Откриване на семинарната част.

ТРИ АСПЕКТА НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ ЧАСТ 3
 • 10:10 до 10:40 ч. - Manuel Ángel Pereda Viña, La Tierra Verde, Испания. Manuel Ángel Pereda Viña обича изкуството, природата и екстремните спортове. През целия си живот се е старал да не обръща гръб на творческото у себе си. Той ще разкаже за работата си като графичен дизайнер, в областта на онлайн маркетинга, разработчик на игри за смартфони и много други интересни проекти, свързани с модерните медии.
 • 10:40 до 11:10 ч. „Internet in daily life, for students and young workers” Francesca Cuccu, Giulia Mura, Alessio Schirru, Davide Schiavone, Associazione Orientare, Италия. Представителите на организация Orientare ще разкажат за това как най-често младите хора в Италия си служат с интернет, в ежедневието, а и за по-конкретни цели, свързани с намирането на информация за професионалното им ориентиране и бъдещо образование, например.
 • 11:10 до 11:30 ч.„Interactive Online Games for Media Literacy” д-р Росен Петков и Елица Личева, СОКИ, България. В рамките на тази презентация представители на СОКИ ще разкажат за свой предишен проект „The Violence of Information“ („Насилието на информацията“) и по-конкретно ще демонстрират пред публиката обучителните електронни игри, разработени по проекта. Тези игри са разработени за използване по време на обучения и семинари на младежи по 4 ключови теми: търсене на информация в интернет, оценка на информацията в интернет, манипулация на информацията и безопасност в интернет.

ОТПЕЧАТВАНЕ НА ФОТОГРАФИИ ВЪРХУ СРЕБЪРНА ФОТОГРАФСКА ХАРТИЯ ЧАСТ 2
 • 11:30 до 12:00 ч., във фоайето - Двудневният фотографски уъркшоп се организира от СОКИ и Кеворк Ванлян от фотографско студио „Братя Трейман”. Първата част на уъркшопа ще се изразява в снимане на плаки със средноформатна камера. Втората част на уътркшопа ще бъде посветена на контактно копиране на плаките върху специална памучна хартия  Ilford Art 300. Това е изцяло нов вид специална Art хартия, която ще се покаже за първи път в България.
 • 12:00 до 13:30 ч. – Обяд.

3D МОДЕЛИРАНЕ И ДИЗАЙН НА ПЕРСОНАЖИ ЧАСТ 2
 • 13:30 до 14:10 ч. „Exploration // Exploitation, from Idea to Conception” Pedro Fernandes, Великобритания. Pedro Fernandes е създател на 3D графика и архитект, специализирал в областта на архитектурните визуализации, „еnvironment аrt“ и „matte painting“. Работил е за множество от най-добрите компании в Австралия, Великобритания, Германия и Португалия.
 • 14:10 до 14:50 ч. „An introduction to 3D medical illustration and animation” Matt Briggs, Великобритания. Matt Briggs завършва „Traditional Scientific Illustration“ през 1999 година. Оттогава насам той не спира да разширява диапазона на уменията си в областта на дигиталните медии. В момента уменията му включват всичко от „matte painting“ до  3D  моделиране и анимация. Има многогодишен опит в работата си като медицински илюстратор към Националната здравна служба на Великобритания.
 • 14:50 до 15:30 ч.„V-Ray във визуалните ефекти и 3D графиката” Симеон Балабанов, Хаос Груп, България. От повече от 7 години Симеон работи като създател на 3D графика в няколко студия за визуални ефекти. Той е ново попълнение в екипа на Хаос Груп, допринасяйки с опита си в разработката и с техническите си познания. Той ще разкаже за най-интересните технически характеристики на V-Ray, като ги онагледи с множество примери и визуални материали.
 • 15:30 до 16:00 ч. - Кафе пауза.

3D MAPPING ТЕХНОЛОГИЯТА
 • 16:00 до 16:40 ч.„3D Mapping технологията” Марин Петков, MP Studio, България. Марин Петков от MP Studio ще разкаже за произхода на 3D Mapping-a, приложенията и подготовката на един такъв проект от името на единственото студио за визуални ефекти в България, занимаващо се с 3D Mapping.

ШРИФТОВЕ – ДИЗАЙН И ИЗРАБОТКА
 • 16:40 до 17:20 ч.„Орнамент и буква през вековете” д-р Росен Петков, СОКИ, България. Авторът на книгата „За старите книги и компютърните изкуства“ ще представи развитието на шрифтовете и орнаментиката през вековете, различни стилове и особености на графичната форма на буквите. Ще бъдат показани конкретни примери от български и латински книги и гравюри.
 • 17:20 до 18:00 ч. „Свободна форма” Косьо Кокаланов, България. Косьо Кокаланов е млад специалист в областта на графичния дизайн, който се занимава и с калиграфия и използването й в областта на съвременния графичен дизайн. Работи за водеща рекламна агенция, занимава се и с алтернативно изкуство като например уличното изкуство.
 • 10:00 до 18:00 ч., във фоайето„Интерактивни инсталации” на студенти от Национална художествена академия, както и други млади български артисти, ще представят своите проекти: „Destination“ Николета Бончева; „Изтриване“ Стефан Дончев; „Heart“ Екатерина Данилова; „Balance“ Нели Борисова; „3D проекция на Тадж Махал” MP Studio, България.
 • 10:00 до 18.00 ч., във фоайето - Мая Бочева представя изложба компютърна графика. Мая Бочева (позната като Уики) ще представи на публиката подбрани илюстрации за личния си проект „Туй-Онуй“, както и множество други световни заглавия и приказки.Събота, 27.10.2012 г.
в Унгарски културен институт на ул. „Аксаков”16

КОМПЮТЪРНА АНИМАЦИЯ – СЪЗДАВАНЕТО НА АНИМАЦИОНЕН ФИЛМ
 • 10:30 до 11:10 ч. „How to produce (or not) animation films: the rise and fall of a Spanish animation producer” Pedro Rivero, Испания. Pedro Rivero е режисьор и продуцент в испанското студио за анимация „Abrakam Estudio“. В своята презентация той ще ви разкрие колко рисковано може да е начинанието „анимационен филм за възрастни”. Ще даде конкретни примери със своите най-успешни филми, пожънали множество награди, но ще разкаже и за някои свои неуспешни опити в анимационното кино.
 • 11:10 до 11:50 ч. „Lucky Day Forever making-of and behind-the-scenes of today’s independent filmmaking” Alek Wasilewski, Полша. Alek Wasilewski е автор, режисьор и продуцент на филми-компютърна анимация. В своята презентация той ще разкаже за последния си проект „Lucky Day Forever“ – от възникването на самата идея и творческия процес до етапа на продукцията и сбъдването на една мечта.
 • 12:00 до 15:00 ч., в залата - Прожекция на филми, компютърни анимации от „Компютърно пространство 2012”.
 • 12:30 до 15:30 ч.„Изкуството на калиграфията” уъркшоп/демонстрация, Косьо Кокаланов, България. Косьо Кокаланов е млад специалист в областта на графичния дизайн, който се занимава и с калиграфия и използването й в областта на съвременния графичен дизайн. Работи за водеща рекламна агенция, занимава се и с алтернативно изкуство като например уличното изкуство. По време на уъркшопа ще ви демонстрира различни калиграфски техники. След приключване на уъркшопа ще има и негова специализирана презентация по темата в Чешки център.
 • 15:30 до 18:00 ч., във фоайето – „Ебру - изкуство или магия” уъркшоп и демонстрация на Николай Петров, България. Николай Петров, известен като Flak, е част от сдружение „140ideas”, млад артист и калиграф. Тази година той ще води уъркшоп на тема „Ебру - изкуство или магия” или още „Ебру върху хартия”. Ебру е едно от най-древните изкуства и се използва за украса и декорация в писма и на книги. Магията е както в процеса на създаване, така и в процеса на прехвърляне на творбата върху хартия.
 • 18:00 до 18:30 ч. „Cadaver” интерактивен танцов пърформанс. Мартин Пенев (идея, софтуер, хардуер). Станислав Генадиев (изпълнение, хореография). „Cadaver” е пърформанс-импровизация, изграден върху взаимодействие между биологично тяло и софтуер. Тялото на танцьора е облепено с електроди, които под формата на електрически импулс предават напрежението на мускулите към специално разработена компютърна програма, която превръща получените данни в манипулиран звук. Вниманието е насочено към онзи момент, когато зад импулсите на плътта се появява сянката на необратим процес – на налагане на телесните импулси над волята. Плътта започва да твори. „Cadaver” е част от проекта „три3ависим” - инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фондация „Етюд”.

ДРУГО
 • 11:00 до 18:00 ч., във фоайето - Изложба на видове хартия.Неделя, 28.10.2012 г.
в Централен военен клуб, зала „Концертна”
 • 17:00 ч. - Церемония по награждаването, само с покани. Ще бъдат връчени награди на победителите в деветте категории на конкурса (компютърна анимация, компютърна графика, компютърна и електронна музика, офлайн мултимедия и уеб дизайн). Също така ще бъдат връчени две специални награди и ще се представят множество от най-интересните проекти в конкурса.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: