» » » » » Изложба макети в НДК

Снимка: Съюз на българските журналисти

Постоянната изложба макети, събрана под името „Културното наследство на България – минало, настояще и бъдеще”, отвори врати за посетители в новата зала на НДК – 3.3 „Чудесата на България”.

Залата се намира на ет. 7 в Национален дворец на културата и ще приема безплатно гости всеки делничен ден от 9 до 17 ч.

Експозицията е подготвена по проект на Фондация „Созопол” и включва най-стария макет на сграда в България, който е дело на руския архитект Александър Померанцев и по него е изграден храм-паметникът „Св. Александър Невски”. Удивителен е макетът на Рилския манастир, изработен от над 6 милиона кибритени клечки с автор Пламен Игнатов, който посвещава 17 години от живота си на това произведение на изкуството. Ще видите още макети на: Варненската крепост, Национален парк „Пирин”, Боянската църква, праисторическо селище в местността „Поляница” край Търговище, църквата „Св. Богородица Петричка” в Асеновата крепост край Асеновград, западната фасада на църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново, кръглата църква във Велики Преслав и тракийската гробница „Голяма арсеналка” от долината на тракийските царе.

Въпреки че изложбата е постоянна, нейният вид ще търпи развитие, като в бъдеще ще се обогати с макети на всичките седем български обекта на материалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО и други паметници от национално значение.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: