» » » Кинопанорама на Андрей Тарковски в Дом на киното

Снимка: Андрей Тарковски

По повод 80-тата годишнина от рождението на Андрей Тарковски, в Дом на киното са подготвили панорама с някои от неговите кеношедьоври. Публиката ще има възможността да се наслади на:

„Иваново детство” - На фронтовата линия руските часови залавят дванадесетгодишно момче и го отвеждат при старши лейтенант Галцев. Хлапакът отказва да отговаря на каквито и да е въпроси и иска от Галцев незабавно да го свърже с щаба на 51 полк. Много неохотно офицерът изпълнява искането. Учудването му е голямо, когато разбира, че мърлявото момче е изключително ценният разузнавач Иван Бондарев. Втората световна война е в разгара си. Германски войници убиват майката и сестрата на Иван. Внезапно неговото детство свършва. Сега единственото, за което си струва да живее, е да отмъщава на немците, които дълбоко мрази. Когато Галцев показва на Иван книга с репродукции на Албрехт Дюрер, той отказва да повярва, че немците могат да бъдат художници, учени и лекари. Напразно искат да го пратят в тила. Момчето вижда себе си само като войник на фронта.
12.10.2012 г., 19:00 ч.


„Сталкер” – В близост до сив, неназован град се намира Зоната, оградена от бодлива тел и зорко охранявана. Един мъж притежава способност да прониква в тайнственото място – стая, в която стават необикновени неща. В една нощ „сталкерът” повежда със себе си двама души, които ще поемат риска да влязат в Зоната...
16.10.2012 г. от 18:30 ч. и на 05.11.2012 г. от 17:30 ч.


„Соларис” - Соларистът-психолог Крис Келвин се готви да отлети за космическата станция на Соларис. „Океанът“ на тази планета представлява гигантско разумно същество, или поне така смятат учените посветили се на неговото изучаване. Соларистиката е в застой, защото вече десетилетия наред хората не успяват да осъществят контакт с „Океана“. Развити са безброй хипотези за неговата същност, но никоя от тях не е в състояние да реши проблема. Преди отпътуването Келвин се среща в дома на баща си с пилота-соларист Бъртън. Навремето той е участвал в издирването на изчезналите при проучване на „Океана“ физик Фехнер и радио биолог Вишняков. Претърсвайки повърхността със своя вертолет, Бъртън се е натъкнал на феномен, имитация на гигантско човешко дете, създадена от Соларис. На кадрите заснети тогава от него се виждали само облаци и комисията разследваща случая заключава, че става дума за халюцинация. Професор Месенджър, който се заинтересува от случая открива, че Фехнер е напуснал семейството си оставяйки син сирак. Фактът не е взет в предвид от комисията. Келвин, който след толкова години се запознава със случая, също е скептичен. И все пак на станцията нещо се е случило. Екипажът (състоящ се от кибернетика Снаут, физиолога Гибарян и астрофизика Сарториус) предава неясни и объркани данни. Това е и причината за изпращането на психолога Келвин там. Пристигайки, той заварва станцията запусната...
14.10.2012 г. от 17:15 ч.


„Андрей Рубльов” - Филмът разказва за Андрей Рубльов - руски иконописец от края на 14 и началото на 15 век. Както и за историята на това време, княжеските междуособици, татарското нашествие. Също за изкуството и за хората на изкуството. За вярата и безверието. Филмът се състои от отделни новели. Всяка разказва за отделен период от живота на художника, или за събитията, станали през този период. Винаги е трудно да се каже за какво точно разказват филмите на Тарковски. Даже в последната новела - „Камбана“ - Рубльов не е главен герой.
13.10.2012 г. от 17:30 ч.


„Огледало” - Филм-изповед за детството на Тарковски, разказ за напусналия семейството баща и майката, принудена да отгледа сама децата си в тежките години на войната. Проследяват се сложните взаимоотношения между главния герой (оставащ винаги зад кадър) и неговите близки.
14.10.2012 г. от 20:30 ч.


„Носталгия” - Руският поет Горчаков обикаля Италия заедно с преводачката си Еуджения в търсене на информация за живота на руски композитор от XVIII век.  В стар курорт  с минерални бани, той среща странния Доменико, който преди време е затворил цялото си семейство и го е държал под ключ седем години, за да го предпази от злото по света. Еуджения се опитва да прелъсти Горчаков, а той започва да открива дълбок смисъл в действията на Доменико и се привързва към побъркания човек. В поредица от сънища носталгията на поета по родината му и копнежа по съпругата му, обърканите му чувства към Еуджения и Италия и съпричастността, която изпитва към Доменико постепенно се преплитат.
17.10.2012 г. от 18:30 ч.


„Жертвоприношение” – прожекцията е неуточнена.


Заедно със седемте игрални филма, заснети от Тарковски, Домът на киното ще покаже за първи път у нас два документални филма, посветени на режисьора:
  • „Жертвоприношенията на Андрей Тарковски”, създаден през 2012 г. от режисьора Денис Трофимов, Андрей Тарковски и Сергей Параджанов.
  • „Острови”, създаден през 2003 г. – един уникален документален експеримент в жанра на творческия портрет.

За повече подробности следете програмата на Дом на киното.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: