» » » Фестивал Sofia Contemporary 2012


Sofia Contemporary е международен фестивал, който представя на вниманието на публиката различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство. Фестивалът още дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност.

Първото издание на фестивала ще се проведе между 19 октомври и 11 ноември 2012 г., и ще бъде организирано около темата „Сегашно продължително”.


СЪБИТИЯ
в програмата на Sofia Contemporary 2012


РЕСТАРТИРАЙ СЛАДКАРНИЦА ПРАГА – Отворена покана за участие към всички жители на София, които се интересуват от начина, по който изглеждат централните градски части на столицата. Бившата сладкарница „Прага” е пример за място, някога обичано и посещавано, а днес - изоставено и неизползвано. Участниците, изпратили идейните си проекти, които интерпретират въпрoса „Какво бихте направили с това място?”, до 12 октомври 2012 г., ще бъдат поканени на 13 октомври да ги разлепят на мястото на бившата сладкарница. Там присъстващите ще имат възможност да се включат и в „Говорилнята” – обособен кът, в който пред видеокамера ще могат да споделят своите идеи.
Къде: ул. „Раковски” 145. Кога: 13.10.2012 г., старт на акцията в 11:11 ч., обявяване на наградените в 16.38 ч.


ТВОЕТО ИЗКУСТВО НА СЪВРЕМЕННАТА КАРТА – Конкурс за художествен проект на банкова карта, съвместно със Societe Generale Експресбанк.
Къде: Подлеза на метростанция Сердика. Кога: 15.10.2012 г. в 18:16 ч.


КАК ДА СИ НАПРАВИМ ЗИН? – Творческа работилница с Андреас Хирш и Ралф Шрайбер. Зин е некомерсиално, често ръчно направено списание или онлайн публикация, посветена на специализирана или необичайна тема. В работилничката за Зин ще направим цяло зин издание, което ще бъде интегрирано в програмата на Sofia Contemporary, така че и продукцията и разпространението му ще станат част от фестивала. Ще работим с различни методи и медии като фотография, рисуване, текст, колаж, печати и др., като следваме основната тема на фестивала: „Какво е съвремието за нас? Какво означава то във времето, в което живеем?” Добре дошли са хора от всички възрасти. При възможност носете: фотоапарат, химикалка, лист хартия, идеи и въпроси, списания, изображения, които искате да използвате или да обсъдите. Творческата работилница ще се проведе на английски език. За регистрация: contemporarykids@edno.bg
Къде: Фабрика 126, бул. „Княгиня Мария Луиза” 126. Кога: 19 до 23.10., 2012 г. от 14.00 до 18.30 ч.


КОЙ ИСКА ДА ЖИВЕЕ ВЕЧНО? (2012) – Проект на Викенти Комински. Пирамидите са квартири за вечно пребиваване, а палатките - за временно. В палатки живеем извън обичайната си среда (на къмпинг, в бежански лагер). Палатката може да бъде видяна като символ на живота, ако приемем, че той в един по-общ смисъл е временно преживяване. „Кои иска да живее вечно?” е временна пирамида, направена от палатки. По стечение на обстоятелствата за Sofia Contemporary инсталацията е поставена в близост до изчезващ монумент, който, иронично, също си заминава с времето.
Къде: пред Билетен център на НДК. Кога: 19.10. до 11.11.2012 г.
ИЗДИШАЙ II (2012) – Проект на Кирил Кузманов. „Издишай II” е работа за уникалността на взаимоотношението, което ние хората имаме с пространството и това, как концепцията за неговите параметри и разбиране, както и менталната ни връзка с него, формират ежедневните ни практики на живеене, комуникация и консумация.
Къде: пред НАТФИЗ. Кога: 19.10., до 11.11.2012 г.


AES+F – Видео експозиция. Какво представлява героизмът в днешно време – време, в което войните, подвизите и патосът са просто част от едно виртуално зрелище, тиражирано безспир в масово обръщене. Нашето зрелище включва всичко. Нашите герои са тийнейджъри, родени в героичното днешно време. Основната идея зад този спектакъл е вечният ни опит да извлечем „генома на героизма” от днешния свят на мъжделива реалност.
Къде: Vivacom Art Hall. Кога: 19.10., до 10.11.2012 г.


ПАРК VIEW (2012) – Проект на Лъчезар Бояджиев. Когато човек гледа в една посока, той регистрира визуално само непосредствено заобикалящата го среда. В работата си Парк View за Sofia Contemporary Лъчезар Бояджиев обозначава крайните „дестинации” на погледа и въображението върху пейки в централна част на София. Сядайки на тях, ние мисловно се пренасяме в пространството и получаваме усещането, че макар и физически да сме в София, ментално, емоционално, всъщност сме в целия свят.
Къде: градинката пред Народна Библиотека. Кога: 19.10. до 11.11.2012 г.


СЕГАШНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО – Голяма видео експозиция, която ще се разпростре на трите етажа на Фабрика 126, както и в пространството на Vivacom Art Hall. Сред участващите художници са Артур Жмийевски (Полша), Кристина Лукас (Испания), Невин Аладаг (Турция / Германия), Марио Рици (Италия), АЕС+Ф (Русия), Шао Фей (Китай).
Къде: Фабрика 126. Кога: 19.10. до 28.10.2012 г.


КУЛТУРЕН РЕМОНТ 2012 – Проект на Пистамашина. Анонимните артисти ще продължат да изследват симбиозата между човек и машина чрез комплексна хореография и абсорбиращ сетивата звук от барабани, адаптирани честоти и гласовете на живи и мъртви астронавти. Очакваният ефект от експеримента е дефрагментиране съзнанието на публиката и обладаване на машината с любов.
Къде: пред НТ Иван Вазов. Кога: 20.10.2012 г. в 21.31 ч.


БЪЛГАРСКА НОВА ВЪЛНА – Представяне на книгата, която представя 101 фигури от авангарда на съвременната българска култура. Те правят изкуство, музика, кино и театър, танц, литература и фотография, дизайн или архитектура; често работата им прекрачва границите между жанровете. Някои от тях са вече утвърдени имена и се радват на международно признание, а други тепърва прохождат, но вече имат обещаващ старт зад гърба си.
Къде: Suspacious на ул. „6-ти септември”13. Кога: 23.10.2012 г. в 19.30 ч.


ИЗКУСТВО ОТ ДЕЦА ЗА ДЕЦА – Eкскурзии през фестивала (за деца до 12 години). В рамките на инициативата „Изкуство от деца за деца” ученици от 5 клас ще водят други деца през художествени работи от програмата на фестивала. Младите екскурзоводи ще споделят собствените си интерпретации за произведенията. Какво точно виждат и защо това е така, е оставено на въображението им. Публиката също може да участва, като задава въпроси и измисля нови истории.
Кога: 29 и 30.10.2012 г. и 05 и 06.11.2012 г.


ДЕЦА, ВДИГАЙТЕ ШУМ! – Творческа работилница със Светослав Стоянов за деца от 6 до 10 години. В първата част на уъркшопа ще работим на принципа на езика. С помощта на указания ще сглобяваме инструменти от ежедневни материали, които изглеждат и звучат като тромпет, диджериду и том том. Ще упражняваме различни начини за свирене на тях и ще записваме резултатите. Във втората част няма да има описания и няма да копираме съществуващи инструменти. Връщайки се към детските корени, участниците свободно ще избират уреди и материали, ще комбинират и експериментират, с цел да намерят своя начин на изразяване. В последната част на уъркшопа ще изобретим музикално произведение, в което ще покажем как тези различни начини на подход и мислене влияят на финалния музикален продукт. Произведението ще бъде представено на живо. За регистрация: contemporarykids@edno.bg
Къде: Монтфиз, бул. „Цар Освободител”31, ет. 2. Кога: 02.11.2012 г. в 17:30 до 19:30 ч.; 03 и 04.11.2012 г. в 13:00 до 15:00 ч.


ПРОЗРАЧНО (2012) – Проект на Красимир Терзиев. Проектът, разположен в публичното пространство на столичния център, представлява коментар на доминиращите в момента обяснения на случващото се в света през неолибералната икономическа логика. В тази логика визиите за бъдещето биват заменени от сценариите на глобалните пазари.
Къде: ул. „Раковски”145. Кога: 03 до 11.11.2012 г.


ОБЩЕСТВЕНО КИНО НА ТИХА ПРЕСЕЧКА - В рамките на Sofia Contemporary тайландският художник Риркрит Тираваниджа ще реализира работата „Обществено кино на тиха пресечка”. Работата представлява четириекранно кино на открито, което в продължение на 5 дни ще излъчва филми, избрани от жителите на София.
Къде: градинката пред Галерия Академия. Кога: 03 до 07.11.2012 г. в 19:03 ч.


СВЕТЛО БЪДЕЩЕ (2012) – Проект на Райчо Станев и Нагледна. Използвайки свободните шрифтове на търговските обекти от близкото инало, Райчо Станев и Нагледна свалят сериозността и разкриват празнотата на посланието. Подчертават я в опита й да се появи на политическата сцена отново днес. За Sofia Contemporary авторите ще разработят инсталация с шрифтове от магазини за цветя, бельо, сладкарници и хранителни стоки, която ще бъде монтирана на фасадата на НДК.
Къде: фасадата на НДК. Кога: 03 до 11.11.2012 г.


ЗАМЯНА (2012) - Работата на Кирил Прашков „Замяна” е опит за превръщане на вид вестникарска обява в лозунг-тест върху доста усещания наоколо. Смисълът му е непреводим – звучи единствено на български, и то в днешна България. Вестниците, изграждащи буквите, се сливат с уличния отпадък, който виждаме/чуваме/четем – добър материал за боклукчиви заявления, каквито всеки някога е срещал без да си спомня къде.
Къде: оградата на НХА. Кога: 03 до 11.11.2012 г.


WHERE PEFPLE DON'T KNOW YOU – Проект на Лиз Харлев. Серия от плакати, която първоначално беше разлепена из улиците на Будапеща.
Къде: из софийските улици. Кога: 03 до 11.11 2012 г.


ИНТЕРИОР (2012) - Намесата в градска среда, която групата Destructive Creation разработва за пилотното издание на Sofia Contemporary, е свързана с промяна на функцията на характерен за софийските улици елемент. Една отдавна нефункционираща регулировачна кабина ще се превърне за периода на фестивала в беседка със свободен достъп. По този начин бившата „караулката”, символизираща инструмент за упражняване на контрол, ще стане макар и за кратко ново място за срещи на жителите на София. Гледната точка на набюдаващия ще бъде заменена от множество гледни точки, начертаващи нова структура на градския пейзаж.
Къде: ъгъла на бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Ангел Кънчев”. Кога: 03 до 11.11.2012 г.


ПРИСВОИТЕЛ НА ПРОСТРАНСТВО #6/ СИГУРНОСТТА ОТМЕНЕНА (2012) – Проект на Вероника Цекова. Група ентусиасти ще превърнат 15-20 от охранителните стълбовете пред резиденцията на британския посланик в София в коктейлни маси, на които ще се сервират питиета на участници, гости и минувачи. Събитието ще бележи официалното закриване на фестивала.
Къде: Пред резиденцията на британския посланик. Кога: 09.11.2012 г. в 18:31 ч.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: