» » » » » Нощи с Шулц с вход свободенПрез 2012 г. се навършват 120 години от рождението на Бруно Шулц и 70 години от неговата трагична смърт през ноември 1942 г. Сенатът на Република Полша обяви Ноември 2012 г. за Месец на Бруно Шулц, който ще бъде отбелязан и в София с поредица събития - „Нощи с Шулц” - в Полски институт.

ПРОГРАМА

26 ноември, 18:00 ч. - Лекция на проф. Михал Павел Марковски за творчеството на Бруно Шулц „Шулц и екзистенцията”.

28 ноември, 18:00 ч. - Прожекция на филма „Санаториум Клепсидра” (реж. Войчех Хас, 1973, 119 мин., с надписи). Прожекцията ще бъде предшествана от лекция на Агнешка Таборска за филма.

29 ноември, 18:00 ч. - Прожекция на филма „Улица Крокодилска” (реж. братя Куей) и „Трактат за манекените” (спектакъл на театър Вершалин). Прожекцията ще бъде предшествана от лекция на Агнешка Таборска.

До 7 декември  в Полски институт ще бъде изложена документалната изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето”. Изложбата включва 27 табла и разказва за живота и творчеството на Бруно Шулц, представя откъси от най-известните му творби, цитати от кореспонденцията му с най-изтъкнатите личности в полската култура, снимки от родния му Дрохобич и репродукции на рисунките му.

В Института ще бъде показано и специално докараното копие на единствената маслена картина на писателя „Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка”, 1920.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: