» » » » Фотоизложба „Божества, цветя и епически песни” и цикъл съпътстващи събития„Божества, цветя и епически песни” разказва историите на будистките дарди от Западните Хималаи.

Родена след общо 6 месеца (от 2009 до 2011 г.), прекарани от авторите Александър Богданов и Пролетина Робова в Ладакх и селата на будистките дарди, изложбата документира техните застрашени от изчезване религозни вярвания и фолклорни традиции.

Официалното откриване на „Божества, цветя и епически песни” ще се състои на 17 ноември 2012 г., от 18:00 до 20:00 ч., във ФотоСинтезис Арт Център в София, където ще остане до 28 ноември 2012 г.

В рамките на периода ще протече и цикъл от съпътстващи събития:
  • 17 ноември 2012 г., събота, от 18:00 ч. – „Цветовете на миналото: традициите на будистките дарди” лекция и разговор в кафе-галерията на Арт Център ФотоСинтезис. Авторите ще представят уникалните култура и бит на будистките дарди в Ладакх и ще разкажат за досега си с тази изключително затворена общност, за подхода и трудностите при документирането на обичаите им. Как и защо изчезват традициите им и дали благоуханните цветя по шапките им ще се превърнат в пластмасови? Всичко това, илюстрирано с кратки филми, фолклорни песни и разкази на представители на общността за миналото и настоящето.
  • 21 ноември 2012 г., сряда, от 18:30 ч. – „Сред божества и шамани” лекция и разговор в кафе-галерията на Арт Център ФотоСинтезис. Какъв е пътят за придобиване на шаманските способности. Състоянието на променено съзнание по време на шаманисткия сеанс и въздействието му върху участниците в него. Концепции за болестта и методи на лечение на шаманите от обшността на будистките дарди от Хималаите. Разкази за личните преживявания на авторите и прожекция на кратки филми от шаманистки сеанси и истории на лечители.
  • 24 ноември 2012 г., събота, от 18:00 ч. – „Големият празник на богове и хора” лекция и разговор в кафе-галерията на Арт Център ФотоСинтезис. Разказ за най-свещения празник на будистките дарди – „големия празник на жътвата“. Веднъж на три години в продължение на пет дена общността танцува в омаята на тибетска бира чханг и пее забранени епически песни и химни с радост и почит към божествата, с които е била неразделна в началото на света. Прожекция на кратки филми за подготовката и провеждането на празника през 2011 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: