» » » » Ехо от Банско филм фест 2012

Кадър от филма „Една крачка отвъд -
истинската история на Жералдин Фаснахт”

Ако сте пропуснали ХІІ Международен фестивал на планинарския филм в Банско, който се проведе от 21 до 25 ноември 2012 г., то Полски институт София ви дава втори шанс да станете част от събитието.

На 11, 12, 13 и 14 февруари 2013 г., от 18.30 ч., в Галерията на Полския институт в София, ще бъде представена селекция планинарски филми под името „Ехо от Банско филм фест 2012.

Вход:  4 лв. на ден или 12 лв. за цялата панорама.


ПРОГРАМА

11 ФЕВРУАРИ 2013 г., ПОНЕДЕЛНИК
 • 18.30 до 19.00 ч.Връчване на награди от Банско филм фест 2012
 • 19.00 до 19.28 ч.„Полет от Еверест” (САЩ, Непал, 2011, Хамилтън Певек, 28’) „Брилянтни снимки на полет от Еверест с параплан” – това е мнението на „National Geographic Adventurers” през 2012 г. А филмът е за рекордното пътешествие, което започва от базовия лагер на Еверест и завършва на брега на Бенгалския залив. През май 2011 г.  непалците Бабу Сунувар и Лхакпа Тшери Шерпа изкачват най-високия връх на Земята. От 8848 м започва 30-километровият им полет с параплан-тандем. Но с приземяването приключението не свършва. Оттам двамата поемат дълъг път пеша, с каяк и параплан чак до Индийския океан. Наградата за цялостна реализация в екстремни условия на Банско филм фест 2012.
 • 19.28 до 19.52 ч.„Невиждани върхове” (България, 2012, Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов, 24’) Никой успех на български алпинисти не се е радвал на такова внимание и признание, както този на националната експедиция в дивата, непозната и труднодостъпна долина Кхане в Каракорум, Пакистан. Филмов разказ за изкачването на девствените върхове Васил Левски и Сивата кула. Диплом и специално споменаване от журито на Банско филм фест 2012.
 • 19.52 до 21.37 ч.„Книга за тундрата. Повест за Вуквукай – Малкия камък” (Русия, 2011, Алексей Вахрушев, 105’) Това е първият пълнометражен филм, посветен на еленовъдите от Чукотка. Той е създаден в рамките на проекта „Бягащи след елените”. Показан е почти целият производствен и жизнен цикъл: през есента – прехвърляне на стадата, строеж на обори, отбор на самици за заплождане, плетене на сбруи, килвей (празник на раждането на малките еленчета), обредът за умилостивяване на духовете; през пролетта – обработка на кожи, лекуване на болните животни. Герои на филма са бригадир в селскостопанското предприятие „Чаунское” и неговото семейство: синовете, внуците и правнуците му. „Книга на тундрата” демонстрира приемствеността между поколенията и богатия опит, натрупан от потомствените еленовъди. А така също повдига проблеми, свързани със съхранението на традиционния начин на живот на чукчите – коренното население на Чукотка. Филмът е заснет през 2010 г. в Чаунския район на Чукотския автономен окръг, по поречието на реките Паляваам, Голям и Малък Пикарваам и Ричван, на 300-350 км югоизточно от пристанището Певек. По време на снимките киноекипът споделя изцяло начина и условията за живот на местните хора. Голямата награда от Банско филм фест 2012.


12 ФЕВРУАРИ 2013 г., ВТОРНИК
 • 18.30 до 19.00 ч. – „Изгубената зима” (България, 2012, Стоил Димитров, Емануил Емануилов, 30’) След няколко слаби зимни сезона най-накрая дойде истинската зима. „Изгубената зима” е филм, посветен на зимната планина и на всички, които намират хармония там горе. Проследява група скиори и сноубордисти с търсенето им на недокоснат сняг, нови склонове и линии за спускане. Пленителните пейзажи, time-laps-ове и атрактивни спускания отвеждат зрителя до кътчета, автентичния си планински дух. Награда на фирмата „Мармот” и на Сдружението „Международен фестивал на планинарския филм” на Банско филм фест 2012.
 • 19.00 до 19.55 ч. – „Пътешествие за ярса” (Непал, 2011, Дипендра Бхандари, 55’) Дипендра Бхандари следва с камерата си семейството на Пунимайя Ками от Ролпа нагоре по склоновете на Хималаите с търсене на ярса гумпа (необикновен хибрид между гъсеница и паразитна гъба), радващ се на необикновена почит в Източна Азия заради изключителните му стимулиращи качества. Семейството участва в керван от хиляди търсачи на ярса от селищата на твърде голям район. Пътят върви по крайно опасни, спиращи дъха места. Но всички го следват с надежда, добро настроение и необикновена издръжливост, което позволява на тези хора от сравнително ниски селища всяко лято да оцеляват във Високите Хималаи. Наградата на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи.
 • 19.55 до 20.16 ч. – „Водна паша” (България, 2011, Филип Трифонов, 21’) Странна фигура на овчар, който ходи по водата заедно с овцете си. Ефектът е удивителен. Фигурите са стъпили върху равната повърхност и едва забележимо се местят от вятъра. В сравнение с абстрактните инсталации, които показват съвременните художници, работите на скулптора Павел Койчев – един от най-добрите и най-активните алпинисти през 60-те години на ХХ век, са много по-впечатляващи. Композицията се нарича „Водна паша” и е разположена в едно малко езеро на 70 км от София, досами магистрала „Хемус” преди с. Джурово. Странният овчар напомня за Христос, който ходи по водата. Награда за български филм на Банско филм фест 2012.
 • 20.16 до 21.28 ч. – „Валтер Бонати – с мускули, сърце и ум” (Италия, 2012, Микеле Империо, Фабио Пагани, 72’) Един филм, посветен на една от най-големите фигури в световния алпинизъм – легендарния Валтер Бонати, за когото, след смъртта му на 13 септември 2011 г., изтъкнатият италиански писател, поет и журналист Стефано Бени писа: “Днес почина Валтер Бонати. Други бяха велики. Той бе единствен”. Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банско филм фест 2012.


13 ФЕВРУАРИ 2013 г., СРЯДА

 • 18.30 до 19.10 ч. – „Снежна линия” (България, 2012, Георги Гигов, 40’) История на free ride спусканията в България. Във филма за включени разкази на планински спасители, планинари, скиори, както и документални кадри. Амбицията на авторите е да разкажат за миналото и настоящето, да заредят с настроение за предстоящите зимни месеци. Освен красиви гледки от българските планини и завладяващи истории, лентата представя и специално подбран саундтрак, с който участват само български изпълнители. Награда на фирмата „Мармот” и на Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм” на Банско филм фест 2012.
 • 19.10 до 20.08 ч. – „Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт” (Франция, 2012, Себастиен Монта Росе, 58’) „One Step Beyond” е поглед към живота на практикуващите екстремни спортове „извън сцената”. Това е разказ за световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт. Със свои приятели и партньорката си от бейз-джъмпинга Карина Холеким тя ни въвежда в общността на истинските съвременни супермени – бейз-скачачите.
 • 20.08 до 20.33 ч. – „Декларация за безсмъртие” (Полша, 2010, Марчин Кошалка, 25’) Герой на филма е Пьотр „Лудия” Корчак – главната фигура в полското скално катерене през 80-те и 90-те години на ХХ век. Режисьорът концентрира вниманието си върху заника на кариерата му, когато големият маестро започва да остарява, провокирайки го едновременно да разсъждава как ще изглежда животът му, когато вече няма да може да се катери…
 • 20.33 до 21.28 ч. – „Мълвежът на татранските върхове” (Словакия, 2011, Павол Барабаш, 55’) Високите Татри са символ на Словакия и място за бягство на всички търсачи на спокойствие и душевен мир. Тяхната необикновена атмосфера и величие са в състояние напълно да очароват всеки. Прагът на тяхното царство следва да се пристъпва със смирение и уважение. Фалшът и възгордяването нямат място там. Който иска да ги „покорява”, вижда само каменното им лице. Те откриват по малко тайните си само пред този, който със смирение е готов да учи техните уроци. Великолепните пейзажи във филма са покана са съвместно стигане до най-високите върхове на Татрите. Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банско филм фест 2012.

14 ФЕВРУАРИ 2013 г., ЧЕТВЪРТЪК
 • 18.30 до 18.45 ч. – „Поздрави от Шар планина” (Холандия, 2012, Ерик Фуско, 15’) Косово е последната територия в Европа, чиито граждани не могат да се движат свободно в Европейския съюз. Какъв е ефектът от това въху живота на един берач на горски плодове в обезлюден район на Шар планина? На 14 години Ерден Байле от етническата група горани (помашка общност, обитаваща Южно Косово) е избягал от родината си, за да търси работа в чужбина. Като нелегален имигрант в Италия е бил върнат обратно. Днес отново мечтае да се върне в Италия, но няма пари за ново нелегално проникване. Когато застава пред камерата, използва случая да поздрави всички италианци на езика им и да отправи благодарност в аванс на този, който би му помогнал да влезе нелегално в Италия и да си намери работа. Това е криминално деяние, но е единственият начин за оцеляване – за него и другите като него. Освен ако не получат право за безвизово придвижване в Европейския съюз… Диплом и специално споменаване от журито на Банско филм фест 2012.
 • 18.45 до 19.37 ч. – „Ерар Лоретан, вдъхвайки аромата на небето” (Швейцария, 2011, Беноа Емон, 52’) Швейцарският планински водач Ерар Лоретан загина на 28 април 2011 г., на своя 52-ри рожден ден, катерейки с клиентка гребена на Грюнхорн (4043 м) в Бернските Алпи. Той бе посветил живота си изцяло на планините и бе третият човек в света – след Райнхолд Меснер и Йежи Кукучка, изкачил всичките 14 осемхилядника. Беше един от тези, които написаха най-вълнуващите страници в историята на алпинизма, но по всякакви начини избягваше вниманието на медиите. Като гид учеше хората на любов и уважение към планините. Този филм е поклон пред паметта на Ерар, когото и българската публика познава добре от гостуването му на Банскофилмфест’ 2010. Специалната награда на журито на Банско филм фест 2012.
 • 19.37 до 19.59 ч. – „Обречен на мечтите” (Италия, 2012, Симоне Моро, Марио Курнис, 22’) Последният филм на Симоне Моро, посветен на експедицията му тази пролет на Еверест – световна премиера на Банскофилмфест’ 2012.
 • 19.59 до 20.14 ч. – „Солово катерене и джъмпинг от Риглос” (Испания, 2011, Хесус Медиавиля, 15’) Режисьорът Хесус Медиавиля ни представя екстремният катерач и ловец на приключения Карлос Суарес. Пред камерата той разказва и показва последното си увлечение – скокове от постоянни (нелетящи) обекти, популярно с английското си име бейз джъмпинг.
 • 20.14 до 21.24 ч. – „Изкуството да си свободен” (Полша, 2011, Войтек Слота, Марек Клосович, 70’) Документален филм от цикъла „Полски пътеводител”, канещ зрителите на пътешествие към корените на съвременното полско чувство за свобода и съзидателност. Филмът търси отговор на въпроса какво е представлявал феноменът на полския хималаизъм през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато в Полската народна република все още господстваше реалният социализъм. Въпреки трудната икономическа ситуация в страната поляците организираха скъпоструващи експедиции в Хималаите, ползвайки се с репутацията на най-добрите хималаисти в света. Режисьорите разказват за най-трудните полски експедиции в Хималаите и Каракорум. Показват и същината на хималаизма: надмогване на собствената слабост и устояване на изпитанията в екстремно трудни условия. Това е историята на смелостта, куража, солидарността и предприемчивостта. И в крайна сметка хималаизмът е житейска школа, школа по оцеляване и изкуство на истинската свобода. Във филма си Войтек Слота и Марек Клосович ни приближават до знаменити хималаисти, между които са Анджей Завада, Ванда Руткиевич, Йежи Кукучка.

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: