» » » » » Походът на книгите 2013Международният ден на детската книга - 2 Април - се празнува в цял свят повече от 50 години. В България от 3 години празникът се отбелязва с национална кампания под надслов „Подарете на детето си книга, подарете му празник!”. Тази година кампанията е част от „Походът на книгите“ и ще се отбележи с множество събития, инициирани от българските издатели през Април 2013 г.

2 април 2013 г., 10.00 ч., Столична библиотека - Официално откриване.

2 до 23 април 2013 г. - Литературен трамвай. Литературният трамвай ще се движи по предварително съгласуван маршрут. Всички пътници и деца ще могат да срещнат с популярни съвременни български писатели и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения и разговори.

2 до 23 април 2013 г., в детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната - Известни българи четат. В работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в страната.

2 до 7 април 2013 г., Обществени и училищни библиотеки в страна - Маратон на четенето в библиотеките в градове и села из цялата страна.

2 до 7 април 2013 г., МОЛ „Сердика”, София - Седмица на детската книга.

4 април 2013 г., 11.00 ч., Американски културен център, Столична библиотека - Кръгла маса по проблемите на четенето: „Детската литература – предизвикателство и възможности”. Да поговорим за четенето и качеството на детската литература и да поставим началото на една обществена дискусия по темата, във връзка с 2 април - денят, когато се е родил Ханс Кристиян Андерсен, и който се отбелязва като международен ден на детската книга. В кръглата маса ще участват издатели, библиотекари, учители, писатели.

20 март до 15 април 2013 г., он-лайн - Национален конкурс „Бисерче вълшебно”. Насърчаване на четенето на децата, включването им в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година, стимулиране на интереса към книгите. Насърчаване на издателите да предлагат качествена литература за деца. Участници: Деца от цялата страна на възраст до 14 години.

20 и 21 април 2013 г., 9:00 до 18:00 ч., Борисовата градина, пространството около езерото „Ариана” - Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник”. Да се продължи традицията денят на детската книга да бъде отбелязван с голям детски празник с игри и награди, с цел да се стимулира четенето и да се затвърди връзката между детето и книгата. По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс „Бисерче вълшебно”.

23 април 2013 г., след 17:00 ч., Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София - Годишни награди на АБК „Рицар на книгата”. Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш и за популяризиране на книгата и четенето в България. Тези, които с труда  и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. От 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: