» » » » Фестивал на маскарадните игри

Снимка: БТА

Фестивалът за маскарадни игри в гр. Стара Загора и тази година ще представи на зрителите пъстра палитра от облекла, маски и персонажи.

Във фестивала на 10 март 2013 г. ще участват групи от областите Ямбол, Сливен, Шумен, Пловдив, Бургас, Перник, Благоевград, Стара Загора и гости от Гърция. Пъстрото шествие на кукери, васильовци, бабугери, старци и джамали ще тръгне по пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики” в 10:30 ч.

От 11:00 ч. на площада пред Общината гостите на фестивала ще видят традиционни ритуали за прогонване на злите сили, ритуални маски и костюми от всички етнографски области на България.

По време на Фестивала ще се състои и изложба-базар на занаяти, която ще бъде разположена на централната пешеходна улица. На специално устроен щанд ще се демонстрира приготвянето на тестени изделия, традиционна храна по време на Великденските пости.

Кукерският празник ще излезе извън рамките на централната част на Стара Загора, като от 10:00 ч. в квартал Железник ще започнат игри за Заговезни с прескачане на огньове, а от 13:30 ч. на площада в с. Еленино ще играят „джамали”.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: