» » » » Безплатно кино: Бягство от ТибетПрожекцията се посвещава на 54 годишнината от въстанието  в Лхаса от 10-ти март 1959 г. и е израз на солидарност към тибетците вътре в Тибет, които рискуват всичко, за да бъде чуто тяхното послание към останалия свят.

„Бягство от Тибет” (2012, Германия/Швейцария. Режисьор: Мария Блюменкрон. В ролите: Ханна Херцшпрунг, Сангай Егер, Деивид Ли, Мак Иннис, Янгзом Браун, Цедар Хозам, Сонам Нарбу, Хафел Тензин, Докар Лама, Карлос Леал и др.)

Тибет, 2009 г. По време на пътуването си в Хималаите младата германска алпинистка и студентка по медицина Джоана става неволен участник на тайна операция за преместването на едно дете-монах наследник на Далай Лама от китайски Тибет в Индия.

Случаят я сблъсква и със съдбата на друго тибетско момче бежанец – 8-годишния Темпа, когото тайно трябва да заведе при възрастен лама в Лхаса.

При пристигането си в столицата Лхаса, Джоана осъзнава, че Темпа, заедно с група други тибетски деца, трябва да бъдат прекарани без екипировка през суровата и опасна високопланинска област, за да стигнат Непал. След срещата си с тибетската активистка Meток, тя решава да придружи групата тибетски деца в изгнание при прехода им през ледения хималайски проход в планината на 6000 м.

Попадайки под зоркото око на китайските власти, Джоана бива заподозряна в заговор с харизматичния водач на групата Таши и се изправя пред майора от китайското разузнаване Уан Бао. Раздвоена между чувство за отговорност в желанието си да помогне на Темпа и реалната заплаха за живота си, Джоана решава да остане с групата.

Това е началото на драматично преследване на покрива на света, което ще промени живота й завинаги...

Екшън-драмата „Escape from Tibet” разказва завладяващата история на сблъсъка между тибетската будистка култура и китайската полиция, в страна, в която над 100 000 тибетци са избягали, откакто Далай Лама е в изгнание от 1959 г., а вече 107 са самозапалилите се от 2009 г. насам в знак на протест срещу управляващия режим. Филмът, изпълнен със спиращи дъха пейзажи, е създаден по действителен случай – бягството на младия Кармапа на Тибет, който в момента живее в Дхарамсала, Индия.

Прожекцията на филма „Бягство от Тибет” е на 10 март 2013 г., от 18:00 ч., в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център.
Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: