» » » » Изложба Танц и древни паметници


Посолство на Гърция в София и Музей „Бенаки”, Атина, представят изложбата фотографии на Нели - „Танц и древни паметници”.

Нели, със светското име Ели Суюлдзоглу – Серайдари (1899-1998), е сред най-добрите фотографи в Гърция през 20-те и 30-те години на ХХ век. Нейното творчество представлява ценна част от гръцката култура.

Родена е в Айдън, Мала Азия и е завършила фотография в Дрезден, Германия, при изтъкнатите преподаватели Уго Ерфурт и Франц Фидлер. Първоначално се занимава с портретна фотография и заснемане на класическите паметници в Атина. От 1927 г. започва да фотографира древни паметници в цяла Гърция в рамките на официалното й сътрудничество с Министерството на туризма. Образите, които заснема се смятат за авангардни, както за възрастта й, така и за начина, по който е избрала да композира кадъра.

През 1927 г., решавайки да обедини двете си най-любими теми, Нели поема инициативата да покани и фотографира танцьорката Мона Пайва, първоначално в студиото си, а след това и на свещената скала на Акропола. Две години по-късно, през 1929 г., запознавайки се с нейните картини, унгарската танцьорка Николска при посещението си в Атина иска от Нели да я заснеме на Партенона. В същия дух, където историческото минало съжителства с настоящето, през 1927 г. проследява възраждането на делфийските празници. През 1930 г. Ева и Ангелос Сикелианос й възлагат изключителните права да снима Вторите делфийски празници.

Изложбата с фотографии на Нели в София ще бъде открита на 19 март 2013 г., от 18:00 ч., в галерия „Академия“ на НХА, където ще остане до 30 март 2013 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: