» » » » Нордска поезия Прозорец, широко отворенИздателство „Жанет 45”, Посолството на Кралство Норвегия и Нордската читалня към Столична библиотека, ви канят на представяне на стихосбирката „Прозорец, широко отворен“ с избрани стихотворения от Кнут Одегард.

Представянето е на 17 април 2013 г., от 18:00 ч., в Американския център на Столична библиотека на пл. „Славейков“ 4А, и ще бъде с участието на автора Кнут Одегард, проф. Вера Ганчева и преводача Валентин Кръстев.

КНУТ ОДЕГАРД е роден на 6 ноември1945 г. в гр. Молде, Норвегия. Следвал е теология и филология в университета в Осло и в университета в Кеймбридж. Доктор по литература от 1989 г. Дебютира като поет през 1967 г. с книгата си „Мечтателят, скитникът и кладенецът“ и оттогава е издал 35 книги с поезия, художествена и нехудожествена проза. Международно признат е като водещ скандинавски поет и е един от най-превежданите съвременни норвежки поети. Кнут Одегард е учредител на Норвежкия международен литературен фестивал (1992 г.) Бьорнсоновия фестивал (на името на нобеловия лауреат Бьорнстерне Бьорнсон) и е председател на Норвежката академия за литература и свобода на словото (Академията „Бьорнстерне Бьорнсон“). Повече от четиридесет години сътрудничи като литературен критик на водещите норвежки вестници и е превел на норвежки няколко сборника с чуждестранна поезия. От няколко години работи като директор на „Нордик хаус“, скандинавския културен център в Рейкявик, Исландия, където живее през част от годината. Член е на Европейската академия за поезия – Люксембург.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: