» » » » Дни на Чикаго в София 2013. Програма


Дните на Чикаго в София се организират за трета пореден път от фондация „Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на Съединените щати. Целта на събитието е чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

ПРОГРАМА

28 юни 2013 г., 11:00 ч., Изложбени табла в градската градина пред Театър „Иван Вазов” Откриване Дните на Чикаго с Фотоизложбата „Чикаго – град, създаден за хората”. Вход свободен.
Чикаго е известен като град на небостъргачите. През 1885 г. в него е построен първият небостъргач в света. Много американци и чужденци посещават Чикаго, за да видят най-високите сгради в Америка – Уилис Тауър и Тръмп Тауър. Макар че Чикаго е град, създаден от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е „Urbs in Horto”, което означава „Град в градина”. И чикагци наистина обичат своя град, защото е създаден за хората. Изложбата „Чикаго – град, създаден за хората” ще разкаже на софиянци и гостите на столицата историята на Ветровития град и ще ги запознае с чудесата на Чикаго.

1 юли 2013 г., 11:00 ч., Съюз на българските журналисти „Чикаго – град на чудесата” презентация на Иван Сотиров. Вход свободен.
Макар че в Чикаго живее най-голямата българска общност в Съединените щати и почти всеки българин е чел знаменитата книга на Алеко Константинов “До Чикаго и назад”, съвременен Чикаго не е добре познат у нас. От построяването на първия небостъргач в света досега Чикаго не престава да удивлява света със своята изобретателност и практичност. И може би сред многобройните чудеса на града най-впечатляващото чудо е неукротимият дух на неговите жители.

2 юли 2013 г., 17:30 ч., Американски център при Столична библиотека - Награждаване на победителите в конкурса за „Превод на стихотворение от Шел Силвърстийн”. Вход свободен.
Фондация „Приятели на Чикаго” и Американският център при Столична библиотека организираха за трета поредна година конкурс за превод на стихотворение от Шел Силвърстийн, който е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца „Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Освен като детски писател, Силвърстийн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.

3 юли 2013 г., 17:30 ч., Съюз на българските архитекти„Коя е архитектурната столица на Америка – Чикаго или Ню Йорк?” лекция на доц. арх. Димитър Андрейчин. Вход свободен.
Макар че Ню Йорк е по-известен като град на небостъргачите, Чикаго е бил и си остава архитектурната столица на Америка. Плеяда знаменити чикагски архитекти са променили драстично не само силуета на този град, но и облика на съвременните градове в целия свят. Доц. арх. Андрейчин e преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София от 1975 г. Специализирал е в Университета „Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ. Бил е Фулбрайтов стипендиант и гостуващ професор в Калифорнийския политехнически университет в Лос Анджелис.

4 юли 2013 г., 22:00 ч., Клуб Студио 5Празнуване Деня на Независимостта със София-Чикаго блус маратон и Delta Roosters Blues Band. Вход свободен.
Преоткривайки автентичното звучене на старите майстори на блуса, Delta Roosters се стремят да предадат искреността и чувството, с които тази музика е пропита. Невероятната хармоника на финландския майстор Ееро Турка, нежната китара на Петър Георгиев – Пешето, страстният глас на водещия вокалист Антон Серкеджиев и прекрасното звучене на добро-китарата на Михаил Шишков, пресъздават по един уникален начин атмосферата на Делта блуса и в наши дни.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: