» » » » Седмица на испанското и ибероамериканското кино 2013


Седмицата на испанското и ибероамериканско кино традиционно се организира от Посолството на Испания  и Посолствата на Латиноамериканските държави в София, и представлява обширен преглед на съвременното испанско и латиноамериканско кино.

Тазгодишното издание е двадесето подред и ще се проведе от 12 до 16 юни 2013 г., в Кино „Люмиер” при вход свободен.


ПРОГРАМА

12 юни 2013 г., сряда


19:00 ч. – „Тялото” (Испания, 2012, Ориол Пауло, 107 мин., трилър, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Охранител побягва среднощ от моргата и загива под колелата на автомобил. По-късно става ясно, че от камерата за съхранение е изчезнало тялото на наскоро починалата Майка Виляверде - милионерка с огромна власт. Детектив Хайме Пеня е изпратен на местопрестъплението, за да поеме случая. Той провежда кратък разпит на съпруга на починалата, Алекс Ульоа. Скоро започват да се случват странни неща и всички факти свидетелстват, че Майка е жива и организира някаква мрачна игра... Какво всъщност се случва?13 юни 2013 г., четвъртък


18:00 ч. – „Спомени от едно време” (Куба, 1968, Томас Гутиерес Алеа, 97 мин., драматична комедия, субтитри на английски ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Куба, 1962 г. Серхио, млад буржуа разкъсващ се от противоречия, решава да се установи в Хавана като равнодушен наблюдател на революцията, а семейството му бяга в САЩ. Чувствата, които изпитва буржуата отразяват като в огледало противоречията в обществото, в което буржуазията е водеща и това го показва тази история на разсъждения и ирония. Една лична история, която би могла да бъде непреходна, ако не се бе случила в бурните дни на революцията, когато всички противоречия бюха изострени до крайност. Филмът е вътрешен монолог с поглед насочен към улицата, какъвто е романът на Едмундо Десноес.


20:00 ч. – „Къща с изглед към морето” (Венецуела, 2001, Алберто Арвело, 93 мин., драма, субтитри на английски. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Със смъртта на жена си, Томас Алонсо и синът му Сантяго остават сами в къща насред планината. Пристигането на един непознат човек и един неочакван инцидент ще накарат бащата да вземе важно решение - да бъде добър и малодушен човек или да се превърне в убиец, за да защити сина си.14 юни 2013 г., петък


18:00 ч. – „Голяма драма е животът ти” (Чили, 2010, Николас Лопес, 96 мин., романтична комедия, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Във филма се разказва за проблемите на Хавиер - млад рекламодател, останал без работа, който изпада в емоционалната криза на 30-те. Лентата представя отлично средната чилийска класа, техния начин на живот, ценности и едновременно с това ни разкрива и „хубавото” лице на чилийското общество.


20:00 ч. – „Скритото лице” (Колумбия/Испания, 2012, Андрес Баис , 97мин., трилър, без субтитри. Не се препоръчва за деца под 16 години!) Tрилър, изследващ границите на любовта, ревността и предателството. Адриан, привлеклателният директор на Филхармонията на Богота и годеницата му Белен изглеждат много влюбени, но когато Белен започва да се съмнява в неговата вярност, тя изчезва безследно. Натъжен, Адриан намира утеха в музиката и в прегръдките на красивата камериерка Фабиана. Колкото повече расте страстта помежду им, толкова повече са въпросителните около изчезването на Белен, а миналото на Адриан се превръща в изумително настояще.15 юни 2013 г., събота


12:00 ч. – „Снежинко” (Испания, 2011, Андрес Шаер, 90 мин., детски, български дублаж. За всички възрасти!) Снежинко, единствената бяла горила на света, пристига в зоологическата градина в Барселона. Цветът му привлича погледите и предизвиква възхищение у посетителите, но също така провокира отхвърляне от страна на новите му приятели горили, които не го приемат като един от тях. Когато Снежинко разбира, че известната Магьосница от Севера е в града, решава да я потърси, за да му даде отвара, която да го превърне в нормална черна горила. Червената панда Аилур и малката Паула ще бъдат негови неразделни приятели в това фантастично приключение.


14:00 ч. – „Злото никога не спи” (Испания, 2011, Енрике Урбису, 104 мин., драма, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Мадрид, началото на XXI век. Един ден, полицейският инспектор Сантос Тринидад, завръщайки се в дома си след солидна почерпка, се оказва замесен в тройно убийство. Но има избягал свидетел, който би могъл да го обвини. Сантос започва разследване с цел да намери и ликвидира очевидеца. Междувременно, следователката Чакон, натоварена с разследването на тройното престъпление, методично работи за разкриването на убиеца. В хода на работата си, у нея се заражда подозрението, че привидното разчистване на сметки между колумбийски наркотрафиканти, е много по-важно и опасно събитие


16:00 ч. – „Светът е наш” (Испания, 2012, Алфонсо Санчес, 87 мин., комедия, субтитри на български. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Крадците с прякори „Кабеса” и „Кулебра”, следвайки стъпките на Диони, решават да направят големия си удар – да оберат банков клон и след това да избягат в Бразилия. Наглед простият план се усложнява поради неочакваната поява на Фермин, бизнесмен на петдесетина години, зареден с експлозиви, който заплашва да се самовзриви и настоява да оповести трудното си финансово положение чрез телевизията. И така, един обикновен банков обир се превръща в отвличане със заложници и взривове.


18:00 ч. – „Рибарят” (Еквадор, 2011, Себастиан Кордеро, 93 мин., драма, субтитри на английски. Не се препоръчва за деца под 16 години!) Бланкито е на 30 години и живее с майка си в едно рибарско селце. Един ден се появява една пратка кокаин на плажа, която му дава възможността да започне пътуване в търсене на един по-добър живот, както и на баща си, когото никога не е виждал. И това – заедно с една жена, която твърди, че може да „раздвижи“ дрогата. Но нещата не се оказват такива, каквито изглеждат и Бланкито – един забавен и приятен човек - скоро си дава сметка, че вече няма свое място.


20:00 ч. – „Разминаване” (Аржентина, 2011, Густаво Тарето, 95 мин., драматична комедия, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Лентата разказва историята на Мариана, Мартин и града. Двамата живеят в един квартал, един срещу друг, в различни сгради, но така и не могат да се срещнат. Пътищата им се пресичат без единият да предполага за съществуването на другия. Тя се качва по стълбите, а той слиза. Той хваща автобуса, а тя слиза. Засичат се във видеоклуба, но ги дели стена. На същия ред в киното са, но не могат да се видят. Градът ги среща и в същото време ги разделя.16 юни 2013 г., неделя


12:00 ч. – „Хабанастейшън” (Куба, 2011, Ян Падрон, 96 мин., комедия/детски, субтитри на английски. За всички възрасти!) Две деца от Хавана са главните герои в една история въвеждаща ни в контрасти. От една страна, се намира Мажито, дете на музикант, което разполага с видео игри и е примерен ученик. От другата страна е Карлитос, който има неприятности в училище и е считан за проблемно дете. Но двамата имат нещо общо: ходят в едно и също училище и заедно ще празнуват 1 май.


14:00 ч. – „Момчето, което лъже” (Венецуела, 2011, Марите Угас, 99 мин., драма, субтитри на английски ез. Не се препоръчва за деца по 13 години!) Eдно 13-годишно момче се отправя на пътешествие по крайбрежието на Венецуела и, за да оцелее, привлича вниманието на околните, разказвайки им истории за едно свлачище, превърнало се в трагедия с много жертви. Лека по лека, той ще разкрие истинското си минало. Преди 10 години, калното свлачище погубва майка му, а той продължава да мисли, че може да я открие. Очаква го труден път, но и нов свят с предизвикателства.


16:00 ч. – „Абаляй, безстрашният” (Аржентина-Испания, 2010, Фернандо Спинер, 100 мин., драма, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Абаляй е гаучо, избухлив, сприхав, крадец и убиец. Но понякога това, което човек вижда в огледалото го кара да промени целия си живот. Това е случаят на Абалай, а ролята на негово огледало играе погледът на едно дете. След като безмилостно убива човек, начинът, по който синът на жертвата му го поглежда, го кара да осъзнае собствената си жестокост и безчовечност. В този момент Абаляй разбира за съществуването на стълпниците. За да се отдалечат от грешната земя и да се доближат до Бог, те избират да живеят на високо, недостъпно място и до края на живота си да останат там. През 1900 г. в Аржентина не се срещат такива места. Тогава Абаляй решава никога вече да не слезе от коня си. Времето минава. Абалай спазва обещанието си. Нито убива, нито краде. Постепенно образът му започва да придобива легендарни измерения.


18:00 ч. – „Три дена у дома” (Испания, 2009, Мар Кол, 86 мин., драма, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 13 години!) Лея спешно трябва да замине за Хирона, за да присъства на погребението на дядо си. У дома я чака семейството й, което не е виждала, откакто е заминала в чужбина. За трите дена, в които се подготвя погребението, ставаме свидетели на лицемерието на едно консервативно буржоазно семейство, в което всички проблеми са очевидни, но остават премълчани. Лея отхвърля този фалш, който сякаш прилепва като префектно ушит костюм.


20:00 ч. – „Мама стана на 100” (Испания, 1979, Карлос Саура, 94 мин., комедия, субтитри на български ез. Не се препоръчва за деца под 16 години!) Баба (Рафаела Апарисио) ще чества 100 годишнината си и цялото семейство пътува до семейното имение, за празненството. В старинната къща пристигат синовете й, Фернандо и Хуан, със съпругите и дъщерите си. Идва Ана, бившата гувернантка, придружавана от аржентинския си съпруг. От голямото семейно тържество отсъства само Хосе - най-малкия син, починал преди години. Другите двама братя решават да продадат бащиния дом и земите около него, но срещат съпротивата на майка си.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: