» » » » Музеят под базиликата Света София: пътешествие до древна Сердика

Снимка: БГНЕС
На 24 май 2013 г. беше открит най-новият музей в столицата – този под базиликата „Света София”, визуално позната като червената църква до храм-паметника „Александър Невски”. Подземният музей предлага на посетителите пътешествие до древна София, разкривайки част от Античния некропол на Сердика, където са били погребвани първите християнски мъченици в края на II-ри век.

Гробищният комплекс е обхващал още четири църкви, както и над 50 гробници - антични, късноантични и раннохристиянски. Музеят предлага на посетителите истинско интерактивно завръщане в миналото с помощта на 30 инсталации, холограмни реплики на някои от най-интересните артефакти, открити по време на разкопките, както и множество презентации, табла и кратки филми.

През първия месец след откриването, като подарък за жителите и гостите на столицата, входът за посещение е безплатен. Работното време на музея е всеки ден от 9:00 до 17:00 ч. Достъпът е на групи от 7-8 души, заради тесните пространства, през които на места трябва да се преминава. Екскурзоводската беседа е на български и английски език.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: