Снимка: burgas.bg
Еньовден, Яньовден, Св. Иван Бильобер или Летни Иван се отбелязва в деня на лятното слънцестоене в почит на Св. Йоан Кръстител. Народните лечители твърдят, че набраните рано сутринта на този ден билки са най-лековити.

На 24 юни 2013 г., от 10.00 ч., на пл. „Атанас Сиреков” пред сградата на Община Бургас, жителите и гостите на града ще имат възможност да видят автентични обреди и обичаи, изпълнявани на този най-светъл летен празник в народния календар.

Празникът ще бъде открит от малките възпитаници на ЦДГ „Вълшебство”, които ще изпълнят традиционния джинов танц. Самодейци от НЧ „Христо Ботев”, с. Факия, ще пресъздадат обичая Еньова буля, чрез който се отправя молба към Св. Еньо за здраве и плодородие. Децата от фолклорна формация „Шарени гайтани” към Общински детски комплекс Бургас, също ще вземат участие в тържеството.

По народен обичай ще бъде свит и еньовски венец от билки, през който всички гости ще минат по три пъти за здраве, след което празникът пред Общината ще завърши с хоро, поведено от танцов състав към Търговска гимназия Бургас с ръководител Теодора Кънева, на което ще се хванат всички гости и участници.

За децата е предвидено и открито училище „Лечебница от природата”, което ще се проведе от 11.00 ч., в двора на Етнографския музей. Малчуганите ще могат да споделят своите знания и да получат полезна информация за билките и техните лечебни свойства под формата на забавни игри. Накрая всички ще получат поздравления и подаръци за участието си в откритото училище.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: