» » » » Безплатно кино: Брюкселски бизнес


Културен център на СУ „Св. Климент Охридски” и продуцентска къща „Палимпсест“ ви канят на прожекция на документалния филм „Брюкселски бизнес” (Австрия-Белгия, 2011, 83 мин.) част от цикъла „Кино-клуб Милениум”.

В началото на 1990 г. двама млади мъже се сблъскват с огромното влияние на лобирането върху процеса на вземане на решения на Европейския съюз в Брюксел. Единият се впуска в рисковано разследване, като борба му срещу тези практики го превръщат във водещ “lobby watchdog” на ЕС. Другият застава на точно противоположната позиция – прави кариера на високопоставен лобист, представляващ интересите на 40 мултинационални компании. Филмът показва сенчестия свят на лобиране, секретните мрежи на властта и голямото влияние на мултинационалните компании върху европейската политика. Режисьорите Фридрих Мозер и Матийо Лиета предлагат един документален кино-разказва за неофициалната версия на европейската интеграция от 1980 г. насам и историята на неолибералния преврат в европейската политика. В момент, когато Европа е изправена пред дълбока икономическа, политическа и социална криза, този филм се опитва да отговори на един въпрос, вълнуващ милионите европейци: Кой управлява Европейския съюз?

Прожекцията ще се състои на 19 юни 2013 г., от 19:00 ч., в Ректората на СУ, театрална зала. Филмът е със субтитри на български език.

Вход свободен.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: