» » » » Фестивал на документалното кино Сподели София

Снимка: themoviemash.com
Фестивалът се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г., и представя филми, посветени на историята и настоящето на София.

Входът за прожекциите е свободен.


ПРОГРАМА

11 юни 2013 г., 18:00 ч., зала „Елит” на ОКИ „Красно село” - Откриване на фестивала с „КМЕТЪТ” (Сценарий: Адела Пеева. С участието на: Валентин Танев, Захари Бахаров, Иван Юруков. 56 мин.) Филм за драматичната и изпълнена с превратности съдба на един човек, запазил достойнството и морала си въпреки сложните житейски ситуации. Кметът инж.Иван Иванов е най-успешният и дълго управлявалия кмет на София – цели 10 години, 3 месеца и 15 дни в едни от най-смутните години на 20 век: от 1934 до 1944 г. По негово време наричали София „Малкият Брюксел” и „Виена на Балканите. Следен както преди 9-ти септември, така и след това, споменът за него остава предимно между кориците на досиетата – и на тайната полиция на Царска България и на Държавна сигурност на комунистическа България.


13 юни 2013 г., 18:00 ч., зала „Елит” на ОКИ „Красно село”
  • „БУЛЕВАРДЪТ” (Автор: Екатерина Генова. Режисьор: Росен Елезов. 27 мин.) Всеки голям град в света има своите емблематични булеварди. Ако не си минал оттам, все едно не си бил там. В България няма друга улица, която да е възпята в толкова популярна балада. „Цар Освободител“, или „булевардът с лиричния ритъм“ и преди и сега си остава един от символите на София. Този филм е журналистически и режисьорски разказ за това как гражданската позиция може да бъде чута от кмета и да промени малка част от действителността.
  • „ДУХОВЕ В СТАРИТЕ КЪЩИ НА СОФИЯ” (Режисьор: Здравко Драгнев. Участват: Ицко Финци, Христо Алексиев, Антония Цинова, Григор Бояджиев, арх. Анна Неврокопска, арх. Багра Георгиева и др. 60 мин.) Филм за тези, които отдавна ги няма, за места, където никога няма да бъдем. Тихо се рушат красивите къщи на София, оцелели от бомбардировките и социалистическото строителство. Шумно се променя обликът на големия град. Носталгичният разказ на Ицко Финци и неговите събеседници ще провокират позаспалата ни гражданска съвет, ще ни накарат да проникнем в пластовете на времето, вплетени в историята на нашата древна столица.

18 юни 2013 г., 18:00 ч., зала „Елит” на ОКИ „Красно село”
  • „ЛОРД БЪНДИ ОТ СОФИЯ” (Режисьор: Иван Трайков. 80 мин.) През 1940 г. две момчета се раждат на стария континент – едното в Ливърпул, Англия, другото в София, България. Когато порастват, стават рок-музиканти. Единият се превръща в легенда на съвременната музика, а другият остава неизвестен за света и съвременниците си. Това е документален разказ за съдбата на първата българска рок-група от началото на 60-те – времето на „студената война”, тоталитарните догми и борбата за свобода на тогавашната младеж. „Порасналите момчета” разказват за времето, за падането на „социалистическата империя” и за съвременното измерение на рока.
  • „ХУДОЖНИКЪТ И ВРЕМЕТО” (Режисьор: Иван Трайков. 40 мин.) Документален филм за художника Харалампи Тачев – роден в Пловдив, но свързал живота и творчеството си неразривно със София. Чрез неговата непозната за широката общественост лична история, се обрисува едно “филмово платно” разказващо за връщането на България в Европа в началото на ХХ век и за преливането на напредналата европейска култура обратно към Балканите; за преобразяването на града ни от разкаляно, османско село в “Малката Виена”; за създаването и съдбата на столичния герб; за борбата на младите ни тогава творци срещу академизма и консерватизма; за проводниците на модерното европейско изкуство у нас преди 100 години и за престижните участия на младоосвободената ни държава на първите световни изложения...

20 юни 2013 г., 18:00 ч., зала „Елит” на ОКИ „Красно село”
  • „НАШАТА СТОКА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА РЕКЛАМА!” (Режисьор: Ралица Димитрова. С участието на: Джони Пенков, Стефка Янорова, Стоян Радев. 45 мин.) Впечатляващ разказ за историята на българската реклама, изпълнен с изящно чувство за хумор, наситен с богат визуален материал, филмът проследява по един любопитен начин промените в бита и душевността на столичанина.
  • „БУЛЕВАРДЕН РОМАН” (Режисьори: Благослав Николов и Галина Георгиева. 68 мин.) Един различен филм за София. Макар понякога градовете да изглеждат просто бетон, отнемащ цялата ни свежест и енергия, има хора, които успяват да намерят уникалния им чар. Благослав Николов и Галина Георгиева създават филма "Булеварден роман", който през обективите на двама фотографи показва разнообразието и свежестта на града.

22 юни 2013 г., 18:00 ч., зала „Елит” на ОКИ „Красно село” - Закриване на фестивала с „ОРКЕСТЪРЪТ НА СОФИЯ” (Режисьор: Росен Елезов. 80 мин.) Филм за емблематичния оркестър „София” – за пионерите и знаковите личности на българския поп, рок и джаз. За музиката като огледало на епохата от времето на „студената война” и атмосферата на култовите места в София през 60-те и 70-те години на миналия век. За драмата на оцелелите в самолетната катастрофа през 1971 година. За големите надежди и безрезервната любов към музиката.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: