» » » » Седмица на Вишеградската четворка


Вишеградската група, създадена през 1991 г., е неформална регионална форма на сътрудничество между Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Тези четири държави от Централна Европа са обединени не само от съседство и подобни геополитически условия, но преди всичко от обща история, култура, традиции и стойности.


ПРОГРАМА

11 юни 2013 г., 10.00 ч., Полски институт, вход свободен - Дискусия на тема „Вишеградската Група - приоритети, постижения, бъдещи перспективи“ с участието на посланиците на Република Полша, Унгария, Словашката Република, Чешката република.


11 юни 2013 г., 18.00 ч., Посолство на Словакия, вход свободен„МЪЛВЕЖЪТ НА ТАРАНСКИТЕ ВЪРХОВЕ” (реж. Павол Барабаш, Словакия, 2011, 55’) Високите Татри са символ на Словакия и място за бягство на всички търсачи на спокойствие и душевен мир. Прагът на тяхното царство следва да се пристъпва със смирение и уважение. Фалшът и възгордяването нямат място там. Те откриват по малко тайните си само пред този, който със смирение е готов да учи техните уроци. Великолепните пейзажи във филма са покана са съвместно стигане до най-високите върхове на Татрите.


12 юни 2013 г., 18.00 ч., Чешки център, Лилав салон, вход свободен - „МАЛКИЯТ ХАНОЙ“ (док. филм, реж. Мартина Сакова, ЧР, 2012, 76 мин.) Новият документален филм, копродукция на HBO Europe, Projector 23 и FilmFrame, се съсредоточава върху виетнамската общност в посттоталитарна Чехия. История за две виетнамски момичета Хунг и Нуйет, водещи борба за своето съществуване и бъдеще в Чешката република. В период от шест години, филмът проследява съдбата на двете най-добри приятелки, които градят нов дом и перспектива в Европа.


13 юни 2013 г., 18.00 ч., Полски институт, вход свободен - Прожекция на 2 серии втория сезон на сериала „ДЪЛБОКА ВОДА” (реж. Магдалена Лазаркевич, с участието на оператора Войчех Тодоров) Полски тв сериал от декември 2011 г., в момента полската телевизия излъчва втория му сезон. Сериалът разказва за група хора, работещи в център за социална помощ. Екипът всекидневно се сблъсква с човешки драми, като се опитва да помогне на бедни, отхвърлени от обществото, зависими и самотни хора. Героите на сериала са чувствителни към съдбата на слабите, самотните и изоставените, но в същото време се борят и със собствени проблеми. Помагат на другите, но могат ли да помогнат на самите себе си?


14 юни 2013 г., 18.00 ч., Унгарски културен институт, вход свободен - „АГЛАЯ“ (реж. Кристина Деак, Унгария/Полша/Румъния, 2012, 110 мин.) Филм за членовете на едно семейство бежанци, циркови артисти, за тяхната силна взаимозависимост, за разпадането на семейството, за прелестта и едновременното проклятие на тази сплотеност – всичко това наблюдавано от гледна точка на малката Аглая.
«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: