» » » » Месец на Норвежкото кино с вход свободен


Нордската читалня в Столична библиотека и Посолството на Кралство Норвегия в София канят читателите на библиотеката на Месец на норвежкото кино.

В три поредни съботи ще бъдат прожектирани филмови ленти, посветени на отделен аспект от природата, историята и културата на Норвегия.


ПРОГРАМА

13 юли 2013 г., 11.00 ч., Руски център на Столична библиотека - „Нос Нуркап“/„North Cape“ (2008), руски субтитри.
Документален разказ за нос Нуркап, най-северната точка на Норвегия и на Европа.

20 юли 2013 г., 11.00 ч., Руски център на Столична библиотека - „Да захапеш кокала“/„Upperdog“ (2009), драма, реж. Сара Юнсен, български субтитри.
Алекс и Ян са брат и сестра, които още като малки са осиновени от норвежки родители. На Алекс се пада симпатична двойка в богаташки квартал на Осло, а на Ян – самотна майка с нископлатена работа. Двамата успяват да се открият едва след години, благодарение на Мария, която е съквартирантка на Ян и работи като домашна помощница в къщата на Алекс.

27 юли 2013 г., 11.00 ч., Руски център на Столична библиотека - „Бунтът в Каутокейно“/„The Kautokeino Rebellion“ (2008), историческа драма, реж. Нилс Гауп, български субтитри.
В продължение на векове планинските плата на северна Скандинавия са населявани от коренното население на самите и техните елени. Модернизацията обаче е на път да превземе и отдалеченото селце Каутокейно, управлявано от безцеремонния търговец на алкохол Рют. Едно от местните племена, предвождано от младата Елен, отказва да плаща несправедливия данък, наложен им от Рют и повежда битка в защита на собственото си достойнство.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: