» » » » Изложба Памет и ритуал от Софийската Света гора

Снимка: credobonum.bg

Изложбата „Памет и ритуал от Софийската Света гора” е част от дългосрочния проект на фондация Credo Bonum за популяризиране и социализиране на културното наследство от Софийската Света гора, и представя характерната обредност и ритуали, свързани с отбелязването на пролетните празници в миналото и настоящето в района.

Идеята на изложбата е да съпостави в една експозиция бита, обичаите и ритуалите от миналото, с начина, по които тази обредност и ритуали съществуват в София и нейните околности в наши дни.

Изложбата включва експонати от Етнографския музей – фотографии, носии, тъкани, медни и керамични съдове и други предмети от бита на българина от началото на XX век. А също така - фотографии и видео документация от честването на празниците Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден през тази година в района на Кремиковци и Желява. Богатият документален материал е съпътстван от текстове, описващи начина на честване на тези празници в миналото.

Изложба „Памет и ритуал от Софийската Света гора“ може да разгледате до 1 септември 2013 г., в Галерия CredoBonum на ул. „Славянска” 2 в София.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: