» » » Тибетска вечер с Бягство от Тибет

Снимка: Организаторите

„Тибетски вечери” е инициатива на „+ това”, посветена на Тебет - традиционен и съвременен, с болка и любов, от Приятелите на Тибет в България.

Чрез поредица филмови прожекции и беседи ще се докоснем до съвременен Тибет без клишета. Ще погледнем към хилядолетната традиция на Тибетския будизъм, философия и култура, но и към проблемите на днешния ден. Ще се запознаем със съвременни творци и артисти, но и със стремежа на тибетците днес към собствена модерна идентичност. И всичко това през разказите на пътешественици от Хималаите и туристи, докато се наслаждаваме на тибетски чай (Tibetan Butter tea).

Първата тибетска вечер е на 18 септември 2013 г., от 19:00 ч., в „+ това”, с прожекция на филма „Бягство от Тибет” (2012) на немската режисьорка Мария Блюменкрон.

Лентата разказва завладяващата история на немската студентка по медицина и запалена алпинистка Джоана, тръгнала да изкачва върхове в Тибет, където става свидетел на сблъсъка между тибетската будистка култура и китайската полиция в страна, в която над 100 000 тибетци са избягали, откакто Далай Лама е в изгнание от 1959 г. „Бягство от Тибет”, изпълнен със спиращи дъха сцени и пейзажи, е създаден по действителен случай – бягството на младия 17-и Кармапа на Тибет, който в момента живее в Дхарамсала, Индия.

Филмът е със субтитри на български език.

За повече информация на тел. 0887 203 340 („+ това”).


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: