» » » Sofia Biting Docs фестивал на „хапливото” кино


Най-новият филмов фестивал „Sofia Biting Docs” пристига със селекция от награждавани документални филми по „хапливи” теми като нарушаването на човешките права, интеграцията на малцинствата в обществото, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора, информира, провокира и  го дискутира.

Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала ще се организират дебати и лекции, които поставят неудобни за много хора въпроси. Целта им ще бъде не толкова да се намерят решения на проблемите, а да ги популяризират и да информират, като в търсене на обективността да отговорят на много въпроси, които всеки от нас си задава.

„Sofia Biting Docs” се организира от „Позор” със съдействието на фестивала за човешки права „Един свят” в Прага, Чешкия център в София и фондация „Кино Изток”.

Фестивалът ще протече от 10 до 17 октомври 2013 г., с прожекции в Дом на киното, Евро Синема, Червената къща, ROCA и MAZE.

Билети на цени: Дом на киното и Евро Синема – 7 лв. / 5 лв.; Червената къща – 6 лв. / 4 лв.; MAZE – 5 лв.


П Р О Г Р А М А

Кадър от "Стихиите"

10 октомври 2013 г., четвъртък
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Стихиите”
 • 19:00 ч., Дом на киното – Откриване с прожекция на „Ром Кихот”. Представяне на екипа.
 • 20:15 ч., Евро Синема – „Червено зеле и чимшир”
 • 21:00 ч., Дом на киното – „Да създадеш творец” (Индия, 2011, 81 мин. Реж.: Мина Нараян) Историята на младо момче и изпитанията, през които минава, за да се превърне в живата легенда на древното изкуство Катхакали. Филмът разказва за бурния живот на Каламандалам Гопи, в който той, със страст и упоритост, се превръща в най-добрия изпълнител на една от най-старите класически танцови форми в Керала. Филмът включва редки изпълнения, които Каламандалам Гопи вече не изпълнява.

Кадър от "Кралицата на Версай"

11 октомври 2013 г., петък
 • 18:00 ч., Червената къща – „Прозрачно” (Израел, 2012, 59 мин. Реж.: Галя Оз) Филмът засяга проблема за африканските имигранти в южната част на Тел Авив и конфликта между тях и хората от квартала. Майката на Корин e убита от пиян бежанец от Судан. Муса е бездомен суданец, които спи на пейка в същия квартал. Корин е самотна майка, която се грижи за своята 11-годишна дъщеря и участва активно в групата, бореща се за депортирането на имигрантите от Израел. А Муса си мечтае някой ден да се събуди в истинско легло.
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Най-тежкото състезание”
 • 19:00 ч., Дом на киното – „Кралицата на Версай” (САЩ-Холандия-Великобритания-Дания, 2012, 100 мин. Реж.: Лорън Грийнфилд) Запознайте се със семейство Сийгъл – фамилия милиардери, които притежават най-голямата и най-скъпа еднофамилна къща в САЩ. Световната икономическа криза  подлага бляскавия им живот на изпитание и в продължение на две години създадената от тях империя, подхранвана от съмнителни сделки с недвижими имоти, агонизира като риба на сухо. „Кралицата на Версай” е актуален и пищно изрисуван мил портрет на бленуваната от много Американска мечта, в невероятна композиция от равни дози състрадание и злорадство.
 • 19:00 ч., Червената къща – Дискусия „Да си бежанец в България”
 • 20:00 ч., Червената къща – „Мечешките острови” (Чехия, 2010, 62 мин. Реж.: Мартин Ришави) Мечешките острови са разположени в Източносибирско море, близо до устието на река Колима. Камерата проследява група мъже, които се грижат за природния резерват, пътувайки към изоставена полярна станция в безкрайната шир, където миналото среща настоящето. Портрет на земята, нейната история и хората, които я населяват. (Представя: Мартин Ришави.)
 • 20:15 ч., Евро Синема – „Домът” (Израел-Германия, 2011, 97 мин. Реж.: Арнон Голдфингър) След като бабата на режисьора Арнон Голдфингър умира на 98 години, той трябва да изпълни заръката й и да изнесе всички вещи от жилището й в Тел Авив, където тя и съпругът й са живели десетилетия, след като емигрират от Нацистка Германия още през 30-те години на миналия век. Ако в дома й човек не гледа през прозореца навън, през цялото време ще си мисли, че е в апартамент в Берлин – европейски мебели и библиотека с класически немски автори, потънали в прах и история.
 • 21:00 ч., Дом на киното – „Невидимите”

Кадър от "Малкият Ханой"

12 октомври 2013 г., събота
 • 17:30 ч., Дом на киното – „Дайте ни парите” (Швеция, 2012, 58 мин. Реж.: Босе Киндквист) В края на 90-те група хора, заедно с поп звездите Боно и Боб Гелдоф решават, че трябва да се предприеме нещо радикално, за да се сложи край на бедността по света.  Така те започват да популяризират темата чрез  масови кампании под мотото „Да стопим дълга!” и „Да оставим бедността в историята!” с надеждата по този начин проблемът да ангажира вниманието на повече хора и институции, а  инициативата да  стигне и до такива, които си казват: „ Това не ме интересува!”.
 • 18:30 ч., Евро синема – „Малкият Ханой”
 • 19:00 ч., Дом на киното – „Куба: отечество или смърт” (Русия, 2011, 99 мин. Реж.: Виталий Мански) „Отечество или смърт!” или „Patria o muerte!” е революционният лозунг, с който Куба живее повече от 50 години. Виталий Мански показва объркания живот в Куба днес като използва кадри от градски пейзажи в кубински градове на фона на човешки истории. Режимът постепенно повдига завесата, а светът се разкрива бавно пред хората от Острова на свободата. Въпреки икономическите трудности на страната, животът по улиците на Куба днес не спира да предлага страст, енергия и темперамент.
 • 20:15 ч., Евро Синема – „Да създадеш творец”
 • 21:00 ч., Дом на киното – „Ром Кихот” (България, 2013, 62 мин. Реж.: Нина Пехливанова и Петя Накова) Любопитна порода хора живее в ромската махала в гр. Кюстендил. Чрез наблюдение филмът проследява събитията в живота на четирима от тях (в период от една година). В циганския квартал има благоустроена част, в която живеят героите, и гето, а по средата е площад с магазини и кафенета. Между тях съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.

Кадър от "Мис Ники и Тигриците"

13 октомври 2013 г., неделя
 • 17:00 ч., Дом на киното – „Детропия” (САЩ, 2012, 91 мин. Реж.: Хайди Юинг, Рейчъл Грейди) „Детропия” идва от Детройт и утопия. Икономическият колапс на Детройт и упадъкът на автомобилната индустрия в града през погледа на трима негови жители: видео блогърът Кристъл Стар, собственикът на нощен клуб Томи Стивънс и председателят на местния авто синдикат Джордж Макгрегър. Всеки от тях има своите преживявания и наблюдения върху града, вижда проблемите му, както и реалните възможности за бъдещето му.
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Сестра” (САЩ-Етиопия-Камбоджа, 2011, 94 мин. Реж.: Бренда Дейвис) Бременна жена лежи в болничното легло и крещи, че умира. Коремът й е толкова неестествено голям, че не може да легне по гръб. Опитала се е да роди у дома, но след 12 часа мъки бебето все още не се е появило на бял свят. Близките й са я докарали до най-близката болница, където се надяват да я спасят. Филм за лекарите от Етиопия, Камбоджа и Хаити, които разказват за високата смъртност при раждане в тези страни.
 • 19:00 ч., Дом на киното – „Домът”
 • 20:15 ч., Евро Синема – „Мечешките острови”
 • 21:00 ч., Дом на киното – „Мис Ники и Тигриците” (Австралия, 2012, 75 мин. Реж.: Джулиет Ламонт) Уай Хин изобщо не е музикална, Хтике пък не може да танцува,  всички смятат Кими за грозница, Ах Муун обича да се налага, а Ча Ча иска единствено да се отърве от оковите на тираничния си баща.Това може би не е най-подходящата комбинация за поп-група, но когато Тигриците излязат на сцената, публиката направо подивява. Историята на няколко момичета от Бирма, които искат да сбъднат мечтата си да пеят.

Кадър от "Ром Кихот"

14 октомври 2013 г., понеделник
 • 18:00 ч., Червената къща – „Стихиите” (САЩ, 2012, 92 мин. Реж. Гаятри Рошан, Еманюел Воун-Лий) Филмът проследява трима аутсайдери, обсебени от природата, водени от силното желание да променят настоящето. Раджендра Сингх, служител в индийското правителство, се опитва да спаси водите на река Ганг. Канадската активистка Ериел Деранже започва неравна битка срещу петролните гиганти, които унищожават родната й земя. Австралийският изобретател Джей Хармън се опитва да свали наполовина консумацията на енергия в света като предлага алтернативни методи.
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Ром Кихот”. Представят: Нина Пехливанова и Петя Накова.
 • 19:30 ч., Червената къща – Дискусия „Мислиш ли екологично?”
 • 19:45 ч., Евро Синема – „Малкият Ханой” (Чехия-Германия-Словакия, 2013, 78 мин. Реж.: Мартина Сакова) „Малкият Ханой” е голям виетнамски пазар в Прага, който успява до такава степен да омае човек в „ханойската” си атмосфера, че да забрави, че се намира в сърцето на Европа. История за две виетнамски момичета Хунг и Нуйет, които се борят за своето съществуване и бъдеще в Чешката република. Седем години от живота на две приятелки и една баба от Чехия, която ги учи на езика, обноските и кухнята на една екзотична за тях страна.
 • 20:30 ч., Червената къща – „Да създадеш творец”

Кадър от "Най-тежкото състезание"

15 октомври 2013 г., вторник
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Крепост” (Чехия, 2012, 72 мин. Реж.: Лукаш Кокеш, Клара Тасовска) 20 години след краха на СССР, в Европа все още има място, където гордо се извисява и е на почит бронзовата статуя на Ленин. Тук всички си спомнят с носталгия за добрите стари времена на Съветския съюз и все още старото правило за забрана да се правят снимки по ж.п. гарите е в пълна сила. Добре дошли в музея на комунизма на открито, добре дошли в непризнатата от никого Приднестровска молдовска република. (Представя: Зузана Раушова.)
 • 20:15 ч., Евро Синема – „Прозрачно”
 • 20:30 ч., Дом на киното – „Най-тежкото състезание” (Германия, 2011, 90 мин. Реж.: Ахим Михаел Хасенберг) „През 2009 започнах най-тежкия и дълъг преход в света: по 70 км. на ден, 64 дни, общо – 4500 км, без почивен ден от Сицилия до нос Нордкап в Норвегия. Прекарвахме нощите върху постелки, по спортни площадки и детски градини. Всеки беше насаме със собствените си сили и страхове.” Режисьорът Ахим Хасенберг придружава 8-те спортисти през цяла Европа, в едно изпитание на мощта и духа, където всеки минава границите на собствените си сили, с една единствена мисъл: първи да достигне до крайната цел – нос Норкап.

Кадър от "Ничия сеньора"

16 октомври 2013 г., сряда
 • 18:00 ч., Червената къща – „Невидимите” (Франция, 2012, 115 мин. Реж.: Себастиен Лифшиц) Хомосексуални мъже и жени във възрастта на мъдростта разказват за своята младост в сянка, за пътя, по който са минали, за да излязат на открито и за цената, която са платили, за да живеят в хармонията, постигнали днес. Всички те са родени в периода между двете световни войни и връзката помежду им е фактът, че са признали открито своята хомосексуалност във времена, когато обществото е отказвало да ги приеме. Днес ги откриваме да бъбрят в кухнята на селска ферма, да копаят в цветната градина или да плават из Средиземноморието. А това всъщност е техният най-добър начин да си отмъстят.
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Детропия”
 • 19:00 ч., ROCA – „Ничия сеньора” (Испания, 2009, 80 мин. Реж.: Патрисия Ферейра) Животът на няколко поколения испанки, лишени от възможността да мечтаят. Единствената им предлагана реалност е да приемат, че са родени във време, когато гласовете им са заглушавани, а желанията и мислите им – забранявани. Жени от селото, от града и от крайбрежието. За първи път те ще се изправят лице в лице със спомените си, за да разкажат открито как е отминал животът им. (Вход с покани)
 • 20:00 ч., Червената къща – Дискусия „Предизвикателствата пред ЛГБТ общността в България”
 • 20:15 ч., Евро Синема – „Домът”
 • 21:00 ч., Дом на киното – „Стихиите”
 • 21:00 ч., Червената къща – „Червено зеле и чимшир” (Германия, 2011, 60 мин. Реж.: Ана Хеп) Турската фамилия Чимшир отдавна живее в Германия. Хакан Чимшир се е оженил за германката Таня, а сестра му Йозен Чимшир се е омъжила за Йенс. Всеки от двете семейства приема някои навици на половинката си и отхвърля други. Хакан играе по-добре хип-хоп отколкото кючек, но се дразни ако жена му Таня не почита роднините му според традициите. Таня няма нищо против да не готви свинско у дома, но обича от време на време да си хапва шунка. Дъщерята на Хакан и Таня – Ема, не обича да ходи на църква, нито в джамия, но иска да е мюсюлманка заради сладкишите на Курбан байрам. Ема е още малка, но вече знае, че като порасне ще стане германка, защото си харесва дългата коса и не иска да я крие под забрадка. Портрет на две семейства с немски и турски корени, които често си задават въпроса „Кой е чужденецът в семейството?”.

Кадър от "Невидимите"

17 октомври 2013 г., четвъртък
 • 18:30 ч., Евро Синема – „Ром Кихот”
 • 19:45 ч., Евро Синема – „Невидимите”
 • 20:00 ч., MAZE – „Духът на Лейди Джей в тялото на Дженезис” (САЩ-Германия-Холандия-Белгия-Франция, 2011, 72 мин. Реж.: Мари Лосие) През 2000 г. Дженезис се подлага на серия от операции, за да моделира тялото си максимално близо до това на своята любима – Лейди Джей – негова половинка и партньор на сцената повече от 15 години. Той се превръща в „тя” като част от акт на артистично себеизразяване, под името „Създаването на Пандрогена”. Историята на една любов и опитът за унищожаването на две индивидуални личности с цел да създадат невидима трета.
 • 21:30 ч., MAZE – Закриващо фестивала парти (вход свободен)


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: