» » » Ром Кихот – другото лице на живота

Кадър от „Ром Кихот”

Най-новият документален филм „Ром Кихот” ще открие първото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs”, поставяйки теми за размисъл чрез съдбите на четирима независими един от друг герои, между които съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.

Създателите на „Ром Кихот” буквално откриват своите персонажи в рядко посещаваното от външни хора кюстендилско гето, където срещат:

Валери Леков (Ром Кихот), роден в ромската махала в Кюстендил, но надраснал произхода си, репортер в Българско национално радио. С деликатност и фин хумор той води разказа във филма, а сатиричната му поема „Ром Кихот“ дава заглавието на лентата. За да живее „като българин” в града изплаща голям кредит, който принуждава съпругата му да отиде на гурбет в Гърция.

На гурбет са и родителите на друга героиня: Далила. Тя завършва техникум по фризьорство и изживява „мечтания” абитуриентски бал, който изглежда като пищна сватба.

От чужбина пък е дошла Светла – бесарабска българка от Украйна. Създала е семейство с Живко – мъж от ромски произход, живеещ в махалата, с който имат две прекрасни сламено руси момчета и хармонични взаимоотношения.

И разбира се, един от най-забележителните герои – Емо. Той е в осми клас и е роден и израснал в същинското гето. Смята, че интеграция е „да заминеш в Германия” и когато го питат „Къде искаш да се интегрираш”, той отговаря: „А-а, аз че си седим тука”.

Първата прожекция на „Ром Кихот” в рамките на фестивала „Sofia Biting Docs” ще бъде на 10 октомври 2013 г., от 19:00 ч., в Дом на киното, когато официално фестивалът ще бъде открит.

Лентата ще бъде представена от авторите на филма: режисьорките Нина Пехливанова и Петя Накова, и колоритните участници от ромската махала в град Кюстендил.

Билети: 7 лв. / 5 лв.

Пълната програма на „Sofia Biting Docs” вижте ТУК.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: