» » » » Катхак - спектакъл индийски класически танц


Катхак е една от осемте разновидности на индийския класически танц, особено популярна в Северна Индия. Това е наративна танцова форма, отличаваща се с многобройни пируети и изключително бързи движения на краката, подчертани от звука на завързаните към всеки крак най-малко 100 звънчета.

Изпълнението на катхак се дели условно на два типа танц: нритта (чист танц) и нритя (експресивен танц, при който преобладават израженията на очите и лицето). Структурата на едно изпълнение на катхак обикновено се развива от бавно към бързо темпо, завършващо с драматичен финал. Неразделна част от изпълнението на повечето хореографии са определени ритмични думи или срички, които се рецитират едновременно със стъпките на танцьора и засилват усещането за динамика и скорост на танцовите движения. 

Характерните за катхак пируети са различни от балетния им вариант, тъй като се изпълняват на пета. Те обикновено служат за завършек на даден елемент от танца и се изпълняват последователно – пет, девет, петнадесет и повече завъртания.

Обичайното изпълнение на катхак започва с молитва към боговете и включва поздрав към публиката, кратки стихове, чийто смисъл танцьорът „разиграва” чрез израженията на лицето си и символни жестове на ръцете, както и различни композиции, които пресъздават красиви сцени от природата, митологията или ежедневието. Завършва с елемент, състоящ се от сложни и бързи движения на краката, украсени от характерния звук на звънчетата.

С изключително удоволствие Индологическа фондация „Изток-Запад”, Посолство на Република Индия и Индийски съвет за културни връзки ви канят на уникалния спектакъл „Невероятната Индия”, базиран на индийския класически танц катхак, в изпълнение на Видха и Абхиманю Лал и оркестър.

Представлението ще бъде поставено на 5 и 6 декември 2013 г., от 19:00 ч., в театър „Българска армия”. Вход свободен.

Заявки за присъствие с посочена предпочитана дата и брой на придружаващите лица се приемат на и-мейл: mail@indfound.org или на тел.: 02/ 981 77 33 в работно време от 10:00 до 12:00 ч. и от 16:00 до 18:00 ч.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: