» » » » Месец на Норвежкото кино в Artnewscafe

Снимка:  GaryckArntzen

Филмов старт на годината в безснежна България с кино от Норвегия очаква жители и гости на Града на тепетата. В рамките на един месец „Artnewscafe” ще представи осем пълнометражни, два документални и селекция от късометражни филми. Входът е свободен.

Всички прожекции са със съдействието на посолството на Норвегия в България и Норвежкия филмов институт.


П Р О Г Р А М А


20 януари 2014 г., 20:00 ч. – „Limbo” (2010, 107'. Реж.: Maria Sodahl. С: Bryan Brown, Lena Endre, Cecilie A. Mosli, Line Verndal, Henrik Rafaelsen, Catherine Emmanuel, Garrett Schenck)
Лимбо е преддверието на ада, мястото, където отива душата, непопаднала в рая и търсеща своя път. Филм за семейството, любовта, избора и взаимоотношенията между хората. Действието се развива в Тринидад и разказва за норвежка, която с двете си деца напуска познатата среда на Осло, за да се присъедини към съпруга си - инженер по петролни залежи, работещ на Карибските острови. Съпругата се опитва да привикне с този непознат свят и с новия безгрижен живот, включващ прислуга в домакинството и католически училища с твърде строги порядки за либералните й разбирания. Когато научава за извънбрачната връзка на съпруга си, тя е изправена пред избор.23 януари 2014 г., 20:00 ч. – „Kurt Turns Evil” (2008, 74'. Реж.: Rasmus A. Sivertsen. С: Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Aksel Hennie. Анимация)
Един ден Кърт открива, че в обществото като цяло няма голямо уважение към операторите на мотокари. Съпругата му е амбициозен архитект. Съседът му е лекар. Дори собствените му деца не са много щастливи от заниманието му. Въпреки че е популярен сред колегите си и обича да кара мотокар, Кърт напуска работата си и започва да се изкачва по социалната стълбица. Той иска да стане лекар, да забогатее и да бъде някой. Дори иска да стане министър-председател, но не успява в нито един от проектите си.27 януари 2014 г., 20:00 ч. – „Vegas” (2009, 110'. Реж.: Gunnar Vikene. С: Karoline Stemre, Jørgen Hausberg Nilsen, Sindre Kvalvåg Jacobsen)
Не избираме семейството си. Избираме приятелите си. „Vegas” е история за трима тийнейджъри, които няма къде да отидат. След като свидетелства за побой над майка си, Томас в изпратен в убежище за подрастващи. Никой не казва къде е брат му, но Томас се заклева да го намери. В убежището се запознава с Мариан, който винаги се издънва, и Терже, който изглежда сякаш е от друга планета. Тримата споделят една обща мечта и заедно потеглят на пътешествие, изпълнено с любов, омраза и доверие. Никой се стига там, където е планирал, но всеки намира дом.30 януари 2014 г., 20:00 ч. – „The Snow Cave Man” (2010, 69'. Реж.: Fridtjof Kjæreng. С: Sverre Nøkling. Документален филм)
За последните 30 години Sverre Nøkling е живял сам в снежните пещери в норвежките планини. Винаги в движение, с помощта на чифт стари дървени ски, той отива от една снежна пещера към следващата, в търсене на подслон от екстремните виелици и хапливия студен вятър. Истински експерт в откритите техники за оцеляване, тази човек отказва да се разпознае в съвременното общество. Вместо това избира начин на живот, в разрез с конформистката потребителска култура и материалистичния съвременен свят. Животът на Sverre е една приказка за търсенето на пълна свобода, както и за цената, която плащат онези, които я търсят.3 февруари 2014 г., 20:00 ч. – „Upperdog” (2009, 100'. Реж.: Sara Johnsen. С: Hermann Sabado, Agnieszka Grochowska, Mads Sjøgård Pettersen)
Като деца, Аксел и Яне са осиновени в Норвегия. Разделени са още при пристигането си. Той отива в богато семейство в западната страна на Осло, а тя - при обикновено семейство от източната част. За разлика от по-малкия си брат, Яне си спомня пътуването до Норвегия, но няма представа къде може да е той сега. Всичко това е на път да се промени, хвърляйки много хора в смут.6 февруари 2014 г., 20:00 ч. – „The Orange Girl” (2009, 81'. Реж.: Eva Dahr. С: Mikkel Bratt Silset, Harald Rosenstrøm, Annie Dahr Nygaard)
Филмът е заснет по едноименния роман на норвежкия автор Юстайн Гордер, който обича да изследва метафизичните проблеми от перспективата на дете. Когато става на 16 години, Георг получава писмо от починалия си баща. До този миг момчето е отказвало да си спомня за него, защото спомените неминуемо носят болка. Историята за Портокаловото момиче обаче връща времето назад и създава нови моменти в отношенията между баща и син. Докато следва разказа на своя родител, Георг сам започва да осмисля колко важен е изборът, който правим, в космоса на собствения ни живот. Срещата със сочната дама с портокалите е не просто любовна приказка, а откриване на смисъла под небето. И най-хубавото на историята е, че е реална.10 февруари 2014 г., 20:00 ч. – „Suddenly Sami” (2009, 52'. Реж.: Ellen-Astri Lundby. Документален филм)
„Suddenly Sami” е личен филм за самоличността. По време на детството и младостта на режисьорката в Осло, майка й никога не й е разказвала за миналото на Сами в арктическата част на Норвегия. Защо не го е направила? Как може режисьорката внезапно да стане тази Сами в средата на живота си? А дали наистина го иска?13 февруари 2014 г., 20:00 ч. – „The Man Who Loved Yngve” (2008, 99'. Реж.: Stian Kristiansen. С: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch)
Тийнейджър губи равновесие, когато се озовава привлечен от новото момче в класа. Филмът е базиран на едноименната книга на Тори Ренберг.


15 февруари 2014 г., 20:00 ч. – Късометражно кино
 • „Fishing with Sam” (2009, 6'. Реж.: Atle Blakseth. Анимация) - Уловът на риба на Северния полюс може да бъде предизвикателство. Някои имат повече късмет, отколкото други. Най-нещастните от тях може би се нуждаят от съвсем различен подход към риболова.
 • „Good Girl” (2006, 10'. Реж.: Astrid Aakra. Анимация) - Луси е добре възпитани малко момиченце. Тя е умна, красива и прилежна. Винаги е спокойна. Момичето на мама и татко. Но в крайна сметка тя е прекалено добра и се озовава в ситуация, в която се принуждава да промени начина си на поведение.
 • „Pupil's Concert” (2009, 10'. Реж.: Jan Otto Ertesvåg. Анимация) - На ученическия концерт Evan ще свири "Für Elise" на Бетовен. Той намира упражненията за много скучни и вместо това се унася в собствената си музика.
 • „Guri Gursjen og Gursjan gru” (2009, 9'30". Реж.: Johanne Ellisiv Anda, Eirik Aure. Анимация) - Guri и Gursjan са двaма самотни пънкари в големия град. И двамата правят всичко възможно, за да бъдат бунтари, но това не е лесно, когато светът около тях иска всички да са еднакви. Най-малкото, би било хубаво, ако те можеха да се срещнат и да престанат да бъдат самотни. Но по какъв начин?
 • „My Cardboard Dad” (2009, 13'30". Реж.: Siri Rutlin Harildstad) - Глен е влюбен колежката си Карън. След дълъг период на срещи е дошло време той да се запознае със седемгодишния й син Нилс. Но това, което Глен не знае е, че Нилс има татко, направен от картон, с реалния размер на Супермен. Нилс не желае картонения му баща да бъде заместен от Глен. От друга страна Глен минава през дълъг и изморителен път, за да получи одобрението на детето. Филмът е комедия за деца и възрастни, показваща, че промяната не винаги е за лошо.
 • „Still Birds” (Реж.: Sara Eliassen) - Филмът е безименна история за затворен свят, в който смисълът е на път да изчезне.
 • Почивка 10 мин.
 • „Saiva” (2009, 8'30". Реж.: Tuva Synnevåg. Анимация)
 • „Pistachio” (2009, 8'. Реж.: Martin Lund. С: John Brungot, Henriette Steenstrup, Rikke Christine Kikut) - Даниел седи на пейка в парка, чакайки приятелката си. До него сяда дама, която започва го заговаря. Срещата се развива много странно за Даниел.
 • „Little Miss Eyeflap” (2009, 9'. Реж.: Iram Haq) - Късометражен игрален филм в нарисуван свят.
 • „The Garbage” (2009, 9'. Реж.: Magne Pettersen. С: Joachim Rafaelsen, Håkon Ramstad, Kim Sørensen & Hege Aga Edelsteen.) - Черна комедия за един боклукчия, който попада в беда в богат квартал.
 • „Ella” (2009, 15'. Реж.: Hanne Larsen. С: Mona Andersson,Maria Galkina Henriksen, Gøran Østerbøl , Helene Holm Glad) -„Ella” е драма за възрастна, често пияна, 73-годишна жена, която отказва да се изкъпе. Нейното хоби е да подлудява социалните си помощници. Нито общината, нито помощниците знаят истинската причина, поради която Еlla не желае да се изкъпе, и защо като цяло тя не желае да прави каквото и да било, поради факта, че другите го правят. Причините са скрити в най-тъмните кътчета на съзнанието й и всеки път, когато се появяват, тя ги дави в алкохол. Незнайно как, няма никой, който да познава Еlla, а и тя не познава никого. Филмът се основава на инцидент по време на немското отстъпление от Северна Норвегия през 1945 година.
 • „Travelling Fields” (2009, 9'. Реж.: Inger Lise Hansen) - Филмът се фокусира основно върху непостоянството, преходността и идеята за промяна, смяна и „репозициониране”. Пейзажът и архитектурата, които се появяват като твърди и постоянни, се преживяват нестабилни и дезориентиращи. В „Travelling fields” режисьорът е заинтригуван от идеята за географията и как тя може да бъде разгледана и визуално преработена в измерението на променено време и кинематографско пространство. Филмът включва архитектурни елементи и различни земни повърхности в региона на Мурманската област на Колския полуостров в Русия.«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: