» » » » Кино и музика на Банго Васил


Прожекция на филма „Gadjo dilo” на Тони Гатлиф и ромска музика, която би изумила всеки меломан със своята оригиналност и мелодичност, са подготвили от „Artnewscafe” по повод ромския празник Банго Васил или още познат като Ромската нова година.

Кино, музика и вкусна домашна баница ви очакват на 14 януари 2014 г., от 19:00 до 23:00 ч., в „Artnewscafe” на ул. „Отец Паисий”38 в Пловдив.
Вечерта ще започне с прожекцията на филма „Gadjo dilo” или в превод „Лудият чужденец” (1997).

На езика на румънските роми „гаджо” означава чужденец. Чужденецът в случая е 22-годишния французин Стефан, който се опитва да издири неизвестна за него певица, чийто глас баща му е слушал на запис до последния си дъх. Заради нея той заминава за Румъния, където се заселва в малко селце. Така започва приятелството му с възрастния ром Изидор и приобщаването към една нова култура. Стефан намира ново семейство и открива любовта.

Филмът печели 10 награди в различни категории на световни и европейски филмови фестивали, от които: наградата на публиката на Международния филмов фестивал в Тромсо (1998), както и на Парижкия филмов фестивал (1998), специалната награда на Световния филмов фестивал в Монреал ( 1997) и др.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: