» » » » Птичият събор в илюстрации

Илюстрация: Петер Сис

Изложба илюстрации с литературна премиера представят ИК „Жанет” и Фотосинтесиз. „Виновници” за събитието са илюстраторът, автор и режисьор Петер Сис и неговата книга „Птичият събор”.

В „Птичият събор“ Сис преразказва класическата персийска епическа поема, написана от Фарид ад дин Аттар в ХІІ век. Макар и с почти хилядолетна давност, притчата оживява пред съвременния читател с удивителната си актуалност.

Птиците от целия свят се събират, за да открият Симорг, своя единствен истински цар, който обитава планината Каф. Водени от папуняка, те поемат на път и прелитат седем долини: на Търсенето, на Любовта, на Знанието, на Безразличието, на Единението, на Изумлението и на Смъртта. По пътя си минават през най-различни изпитания, преживяват болка и загуба. Когато последните оцелели птици достигат планината, те разбират, че царя, когото търсят, всъщност са всички те – и всяка една от тях.

Изложбата илюстрации на Петер Сис включва рисунки с молив и акварел, представящи перспективите от птичи поглед на всеки пейзаж, над който преминава ятото, докато прелита всички краища на света в преследване на смисъла. И в крайна сметка научава, че смисълът е в настойчивото постоянство и задружните усилия.

Откриването на изложбата с премиера на книгата „Птичият събор”е с дата 23 януари 2014 г., от 19:00 ч., във Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия, където ще остане до 12 февруари 2014 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: