» » » » Произведения за познавачи

Автор: Христо Берберов 

Със забележителна колекция от творби на чуждестранни и български художници – майстори на живописта, графиката и изящната рисунка – стартира новия сезон в Галерия „Сезони” в столицата.

Изложбата дава възможност за среща с някои от най-рядко показваните творби на най-ценените класически, модерни и съвременни автори. Затова и съвсем не самоцелно е мотото „Произведения за познавачи”.

Сред акцентите в колекцията са изящен акварел от Дечко Узунов, експресионистична живопис на легендарния Генко Генков, класически планински пейзаж от Христо Йончев Крискарец.

Част от изложбата са и произведения на Магда Абазова (1923 – 2011), забележителен творец, повлиял на българската пластична култура със своето творчество.

Интерес предизвиква уникалния пейзаж на българския живописец Христо Берберов (1875 – 1948), завършил Художествената академия в Торино през 1898 г. при Гросо Джералди.

Специално внимание заслужават и творбите на по-малко познатия Деню Чоканов (1901 – 1982), чиито изящни търновски улици и пейзажи продължават да демонстрират естетическото си влияние до днес.

Любопитство предизвиква и Иванка Ксенофонова с твърде оскъдната позната биография на авторката, която е представена в изложбата с „Портрет на момиче”.

Колекцията „Произведения за познавачи” ще бъде изложена в Галерия „Сезони” до 28 февруари 2014 г.

Заповядайте!


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: