» » » Планинарски киномаратон


Киномаратон с Павол Барабаш” е първата панорама, изцяло с ленти на гениалния режисьор и оператор от Словакия. В четири дни любителите на планинарския филм ще се насладят на уникални кадри от невероятни, труднодостъпни места, уловени от камерата на най-награждавания и най-успешния реализатор на филми за приключения, пътешествия и екстремни спортове в последните години Павол Барабаш.

Панорамата ще бъде открита лично от режисьора и Негово Превъзходителство Мариан Якубоци, посланик на Словакия в България, на 3 февруари 2014 г., от 18:30 ч., в залата на Посолството на Република Словакия в България.

„Киномаратон с Павол Барабаш” ще продължи до 6 февруари с прожекции в Полски институт в София.
  • Вход за откриването: с покани на място в Посолство на Р Словакия, местата са ограничени.
  • Вход за 4, 5, 6 февруари: 5 лв. на ден / 10 лв. за цялата панорама.


П Р О Г Р А М А

3 ФЕВРУАРИ 2014 г., ПОНЕДЕЛНИК –
Посолство на Р Словакия

18.30 до 19.00 ч. – Официално откриване и представяне на Павол Барабаш.

19.00 до 19.55 ч. – „Мълвежът на татранските върхове” (Словакия, 2011, Павол Барабаш, 55’)
Високите Татри са символ на Словакия и място за бягство на всички търсачи на спокойствие и душевен мир. Тяхната необикновена атмосфера и величие са в състояние напълно да очароват всеки. Прагът на тяхното царство следва да се пристъпва със смирение и уважение. Фалшът и възгордяването нямат място там. Който иска да ги „покорява”, вижда само каменното им лице.

19.55 до 20.10 ч. – Почивка

20.10 до 20:23 ч. – „Преображенията на Татрите” (Словакия, 2006, Павол Барабаш, 13’)
Още един филм, потвърждаващ изключителните операторски и режисьорски качества на Павол Барабаш и умението му да се оказва там, където има какво да се снима. Този път показва уникални кадри от най-големите природни катаклизми в Словашките Татри през последните години и способността на планинската природа да възкръсва след тях.

20.25 до 21.20 ч. – „Тру дьо фер – Желязната дупка” (Словакия, 2011, Павол Барабаш, 55’)
Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали „произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!


4 ФЕВРУАРИ 2014 г., ВТОРНИК –
Полски институт София

18.30 до 19.31 ч. – „Тепуи” (Словакия, 2007, Павол Барабаш, 61’)
Ще се пренесем дълбоко в джунглите на Венецуела. Далеч от цивилизацията, те са запазили праисторически форми на живот на възраст милиони години. Там, на платото Чиманта, през 2005 г. екип от словашки и чешки спелеолози откриват най-голямата кварцитна пещера в света. В тази огромна подземна кухина те намират един загубен свят и търсят отговорите на многобройни загадки.

19.31 до 20.16 ч. – „Карстенс – седмият връх” (Словакия, 2008, Павол Барабаш, 45’)
Планината в джунглите на Нова Гвинея, на която пада сняг, масив, който спира дъха, когато се появи от облаците. Това е Карстенс Пирамид или Ириан Джайя (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания, от колекцията „Seven summits”, включваща всички континентални първенци. Изкачен за първи път от легендарния Хайнрих Харер (известен с първото изкатерване по северната стена на Айгер и с книгата „Седем години в Тибет”) през 1962 г., той и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата. Този път до него и до местата, населени с легендарното племе дамал, стига камерата на изключителния словашки оператор и режисьор Павол Барабаш.

20.16 до 20.30 ч. – Почивка

20.30 до 21.26 ч. – „118 дни в прегръдката на ледовете” (Словакия, 1998, Павол Барабаш, 56’)
Според Райнхолд Меснер преходът от Русия до Канада през Северния полюс в режим на пълна автономност – придвижване със собствени сили, без никакви „заброски” от въздуха или предварително подготвени депа с храна, гориво и екипировка по пътя – е едно от най-големите спортни предизвикателства. Група от трима словаци и един руснак стартира от остров Северна Земя и за 75 дни стига до Полюса – в борба с ветровете, студа, дрейфуващите ледове и в компанията на бели мечки. От този момент започна най-проблемната част от пътешествието – стигането до канадския бряг по непрекъснато пукащата се ледена повърхност и през отварящите се водни пространства. След 118 дни четиримата се добират до твърдата земя. Изключителен филм за човешката воля, издръжливост и куража да се изправиш срещу наглед непреодолими трудности.


5 ФЕВРУАРИ 2014 г., СРЯДА -
Полски институт в София

18.30 до 19.31 ч. – „Монголия – в сянката на Чингиз хан” (Словакия, 2010, Павол Барабаш, 61’)
Един филм, който хвърля мост между миналото и настоящето на далечна изагадъчна Монголия, между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан и съвременността.

19.34 до 20.00 ч. – „Портрет на Йозеф Псотка” (Словакия, 2008, Павол Барабаш, Владимир Бискупич, 26’)
Портрет на Йозеф Псотка – едно от най-големите имена на словашкия алпинизъм, 18-тия човек в света, изкачил Еверест без кислород (на 15 октомври 1984 г.), най-възрастният алпинист в света по онова време с подобно постижение. Филм и за славните словашки експедиции през 70-те и 80-те на ХХ век.

20.00 до 20.15 ч. – Почивка

20.15 до 21.11 ч. – „Омо – път към предисторията” (Словакия, 2002, Павол Барабаш, 68’)
Каньонът на Омо – една дива река в Етиопия, чиито брегове се населяват от хора, живеещи в каменния век. Крокодили, хипопотами, маймуни, жирафи. И… камерата на Павол Барабаш. Т. е. изпълнени са всички условия за създаване на първокласно кино.


6 ФЕВРУАРИ 2014 г., ЧЕТВЪРТЪК -
Полски институт в София

18.30 до 19.33 ч. – „Вертикалната Амазония” (Словакия, 2004, Павол Барабаш, 63’)
Ауян Тепуи… Най-високото плато със скални стени в джунглите на Амазония. Индианците вярват, че върхът му се обитава от зли духове. От него се спуска най-високият водопад в света – Салто дел Анхел или Чурун Меру (979 м). Група словаци си поставя за цел да направи за първи път в историята траверс на масива – да го изкачи от едната страна, да го прекоси и да се спусне по другата, успоредно с гигантския водопад. Едно истинско пътешествие в „Изгубения свят”.

19.35 до 19.50 ч. – Почивка

19.50 до 20.30 ч. – „Непознатата Антарктида” (Словакия, 2007, Павол Барабаш, 40’)
Този път камерата на камерата на най-успешния в света реализатор на филми за алпинизъм, приключения и пътешествия в последните години – Павол Барабаш, ни отвежда до най-високата точка на Антарктида Маунт Винсън.

20.32 до 21.00 ч. – „Мустанг” (Словакия, 2002, Павол Барабаш, 28’)
Това е истинска перла в творчеството на Павол Барабаш. Надникване в тайнственото княжество на границата между Непал и Тибет, което доскоро беше недостъпно за чужденци и беше познато единствено от книгите на френския етнограф и пътешественик Мишел Песел.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: