» » » » Чешка архитектура в лаборатория Трансформатори

Снимка: Студио „Mjölk”

След представянето в Пловдив през изминалата година Изложбата на чешкото архитектурно студио „Mjölk” пристига и в София. Селекцията включва десет от най-интересните проекти на екипа, а откриването ще развълнува допълнително с филмов поглед към живота и работата на един от най-известните архитекти на Чехия.

Студио „Mjölk Architects” е основано през 2008 г. от Ян Мах, Павел Налезени и Ян Вондрак. Обществените проекти на студиото граничат с арт инсталации и показват, че не са необходими много пари, за да се върне интересът на хората към изоставени обществени зони. Една от най-популярните им работи е публичната сауна, с която осъмва град Либерец след участието на „Mjölk Architects” в „Pecha Kucha Night” в Прага. Сауната е построена на изоставена бетонна платформа близо до местния плаж без знанието на властите и е за свободно ползване.

Друг проект – „Week in Self” - реализират на големия площад в Ческе Будейовице (České Budějovice). Той представлява временна структура, разположена на височина от земята, която предоставя ексклузивно лично пространство за своите обитатели и атракция за преминаващите хора. „Mjölk Architects” показват как да се използва пространството максимално ефективно както отвътре, така и отвън.

Архитектурната изложба с проекти на чешкото студио може да видите от 30 януари до 23 февруари 2014 г., в Лаборатория за градски дизайн на ул. „Христо Смирненски”1 в София.

Официалното откриване е на 30 януари 2014 г., от 18:30 ч., с прожекция на документалния филм „Око над Прага” от 19:00 ч. Лентата е филмов поглед към живота и работата на световноизвестния архитект от чешки произход Ян Каплицки и неговото студио „Future Systems”.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: