» » » » Празник на българския комикс 2014


Едно специално събитие за всички любители на литературата и графичните изкуства. Празникът на българския комикс ще ви срещне с художниците на списание „Дъга”: Антон Стайков, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов-Димо; както и с Ивайло Драганов от comicsbistro.net и Ива Груева от списание „Ко-миксер”.

Събитието ще се случи на 18 февруари 2014 г., в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Стара Загора, при следната програма:
  • 14.00 до 16.00 ч., Детски отдел - Комикс джем с децата от четвъртите класове на старозагорски училища.
  • 17.30 ч., Фоайе І етаж - Откриване на Първа национална изложба на българския комикс. Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси - от доайенът на комикс изкуството Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание „Дъга”. Застъпени са всички стилове - от класическия комикс до ъндърграунда. Те ще покажат различните лица и разнообразието на българската комикс сцена. Изложбата ще остане отворена за посещение до 30 април 2014 г.
  • 18.00 ч., Зала І етаж - Представяне на книгата „Кратка история на българския комикс” от Антон Стайков. Изданието проследява зараждането, хронологията и развитието на деветото изкуство в България от края на XIX до началото на XXI век. С помощта на повече от 700 илюстрации от избрани комикси книгата разказва за авторите, техните герои и времето, в което са създадени, за цензурата, издателствата и успешната реализация на някои български художници по света.
  • 18.40 ч., Зала І етаж – „Как се създава комикс?” разказ на Петър Станимиров.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: