» » » » Следи и малко кич

Снимка: Евгения Максимова

Два фотографски проекта ще представи Евгения Максимова в галерия Synthesis в столицата. Именувани „Следи” и „Асоциирана носталгия”, всеки от тях разказва история.

Следи” е фото-проект, изследващ и документиращ днешната реалност в американските градове Кайро (щата Илинойс) и Падука (щата Кентъки). Някога богати и проспериращи, днес двата града споделят сходна, макар и отчасти различаваща се история на възход, падение и надежда за ренесанс. Пусти улици и празни полуразрушени сгради стоят редом до безмълвните, някога прекрасни театри „Гем” и „Колумбия” в очакване на новата си съдба. А наоколо следи – визуални белези, свидетелства от предишно присъствие или съществувание на нещо или някого.

В „Асоциирана носталгия” обект на проекта е кичът. Някои хора го намразват още при първия контакт с него, но повечето просто го обожават. За някои той е трудносмилаем и дори предизвиква физическо неразположение. За други обаче, се явява като „естествена” и вкусна душевна храна. А за Евгения: „Макар и да съм родена от майка художничка, почитателка на всички форми на изкуството и творческата мисъл, голяма част от детските ми спомени са дълбоко свързани с кича. Кичът беше на показ и уважение в повечето български къщи в онези години. Красиво подредените вещи стояха зад витрини на сходни секции и обикновено бяха гордостта на дома. Кичът бе съдба и никой никога не можеше да избяга от нея. Това беше духът на времето и неговата специфична форма на политическа пропаганда и унифициране. Кичът, оставил дълбока следа на интерес у мен, днес е обект на проекта „Асоциирана носталгия”.

Фотографската изложба на Евгения Максимова, представяща проектите „Следи” и „Асоциирана носталгия”, ще бъде открита на 25 февруари 2014 г., от 19:00 ч., в галерия Synthesis в София, където ще остане до 25 март 2014 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: