» » » » Autor.es и Филмите на Саура

Снимка: Marcelo Del Pozo

Autor.es” е кинопоредица, организирана от Институт Сервантес в София, в рамките на която ще бъде представена част от филмографията на знаменития испански режисьор Карлос Саура. Филмите ще бъдат прожектирани в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), където миналата година Карлос Саура бе удостоен с почетната награда Doctor Honoris Causa по киноизкуство.

Лентите са с български субтитри. Входът за прожекциите е безплатен.


П Р О Г Р А М А

24 март 2014 г., 18:30 ч. – „Ах, Кармела!” (1990 г., 105 мин.)
Паулино (Андрес Пахарес) и Кармела (Кармен Маура) са съпруг и съпруга, трубадури пътуващи из страната по време на Гражданската война в Испания. Те са републиканци и заедно с немият им асистент Густавете (Габино Диего), поради грешка навлизат на територията на бунтовниците, след което са арестувани и заплашени с присъда. Но присъдата им е отменена от фашисткия командир на отряда, който се оказва любител на театъра и устройва представления.

25 март 2014 г., 18:30 ч. – „Мама навършва 100 години” (1979 г., 94 мин.)
Карлос Саура ни среща отново с англичанката Ана от „Ана и вълците”. Очевидно си е жива и здрава и дори омъжена за Антонио. Седем години след първата среща Ана се връща в старото испанско имение, за да отпразнува заедно със семейството 100-годишнината на старата майка. Някои неща са се променили, много са останали същите, а поговорката „Крушата не пада по-далеч от дървото” се потвърждава за пореден път.

26 март 2014 г., 18:30 ч. – „Елиса, живот мой” (1977 г., 117 мин.)
Елиза (Джералдин Чаплин) не е виждала баща си Луис (Фернандо Рей) от 9 години. Тя получава телеграма от сестра си Изабел (Аранха Ескамила), точно когато се намира в конфликт със съпруга си. Елиза разбира, че баща й е болен и решава да го посети, заедно със семейството на сестра си за рождения му ден. Тази среща променя живота й и решенията, които взима сама.

27 март 2014 г., 18:30 ч. – „Фадо” (2007 г., 90 мин.)
Използвайки Лисабон като фон, филмът изследва сложната връзка между музиката и града, както и еволюцията на фадо през годините от неговите африкански и бразилски корени до новата вълна модерните fadistas. Под музикалното ръководство на Карлуш до Карму, филмът представя един от най-красивите саундтраци с уърлд мюзик до днес.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: