Една от най-успешните екологични кампании за изминалата година – „Книги за смет” – ще се случи за втори път в София и за първи път във Варна и Бургас. И тази година фондация Credo Bonum и издателство Smart Books ще заменят книги за смет, популяризирайки отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци.

Началото на кампанията ще бъде поставено в 10:00 ч., на 11 май 2014 г., пред ЦУМ в София, където срещу килограм пластмаса (или повече) всеки ще получи книга.

Тази година акцентът е поставен изцяло върху българските автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов и много др. За най-малките читатели са подготвени книжки като „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. В списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и др.

След София „Книги за смет” ще се отправи към Бургас на 17 май 2014 г., в Морската градина, пред Пантеона; и Варна на 18 май 2014 г., пред Grand Mall. Начален час: 10:00 ч.

Ще се приемат: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира; кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.; отпадъци, които не са пластмасови.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: