» » » » Майско кино с вход свободен


Като част от модула „Българско кино от 60-те години на 20 век - антиконформистки проекции”, Елица Матеева съвместно с Арт „На тъмно” Зона, кани публиката на българско кино с вход свободен в началото на Май.

„Бялата стая” и „Рицар без броня” са последните две заглавия, с които петмесечният филмов цикъл ще бъде закрит. Лентите ще бъдат прожектирани в Арт „На тъмно” Зона в гр. Варна. Вход свободен.

1 май 2014 г., 18:00 ч. - „Бялата стая“ (драма, 1968 г. Реж. Методи Андонов. Сценарий: Богомил Райнов. С: Апостол Карамитев, Елена Райнова, Доротея Тончева, Георги Черкелов, Стоянка Мутафова, Илка Зафирова, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Анастасов и др.)
Филмът печели голямата награда „Златна роза” и Наградите за: най-добра мъжка роля на Апостол Карамитев и най-добра женска роля на Доротея Тончева от Фестивала на българското игрално кино през 1968; Първа награда за филма на режисьора Методи Андонов от Международния филмов фестивал в Делхи през 1970.

3 май 2014 г., 18:00 ч. - „Рицар без броня” (семеен, драма, 1966 г. Реж. Борислав Шаралиев. Сценарий: Валери Петров.)
Семейството се суети около новата кола и потегля на първия излет с нея. Малкият Ваньо (Олег Ковачев) бъбри весело, но бащата (Цвятко Николов) го срязва. Майката (Мария Русалиева) слага трапеза на открито, но в този момент колата потегля по наклона. Уплахата им, че малкият е вътре, отминава - палавникът изскача от храстите. Ваньо често играе сред блоковете с дървени мечове и картонена рицарска броня и постепенно се сблъсква с живота на възрастните. Неговата учителка (Таня Масалитинова) идва при баща му, началник в министерството, със справедлива молба, но той я отпраща. Момчето е смутено от разговора между родителите - защо не се застъпват за правдата? То се чувства самотно и все по-чуждо у дома и разговаря на ум с единствения човек, на когото се доверява - вуйчото (Апостол Карамитев). Когато той го взема на разходка, детето е щастливо. Двамата надникват в печатницата на вестник, на репетиция в театъра, отиват на интересен филм. Вуйчо Георги не прекъсва думите и въпросите на Ваньо, отнася се към него със сериозност. И когато се прибира вкъщи, момчето притиска до себе си кристала, подарен от вуйчото, за да го показва като чудо.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: