» » » Великденска плетеница


Великден е голям християнски празник, назован от народа „светъл ден”, заради чудото на възкресението. Сред основните обредни действия във великденската традиция са приготовленията на хлябове. За българина хлябът е задължителен компонент, защото е дар, молба, жертва, магия. И именно на него е посветена изложбата „Великденска плетеница”, представяща българския традиционен хляб за Великден в неговото регионално разнообразие, функционално предназначение, форма и пластична украса, традиционни условия и норми на приготвяне.

Обредните хлябове за Великден се замесват от чисто пшенично брашно, „мълчана/ ненапита” вода и подновен на този ден квас. Приготвят се в събота и винаги от стопанката или младата невеста. Великденски хляб се прави за трапезата, за малките деца, за всеки член от семейството, за кума, за родителите.

В духа на етнографските традиции „Великденска плетеница” се стреми да разкаже за българския великденски свят и да покаже неговата душевност и художествено майсторство, съхранено през вековете за поколенията.

Официалното откриване на изложбата ще се състои 4 април 2014 г., от 18:00 ч., в залите на Институт за Етнология и Фолклористика с Етнографски музей при БАН, където ще остане отворена за посещение до 11 май 2014 г.

Изложбата е част от събитията, посветени на 145-годишнината на БАН.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: