» » » » Унгарска дантела в изложба и уъркшоп

Снимка: Унгарски културен институт

Унгарски културен институт представя на вниманието на ценителите уникалната изложба „Унгарска дантела” с ръкоделия на председателя на Сдружението на унгарските производители на дантела Марика Винцене Над. За изкушените ще бъде проведен и уъркшоп по изработване на дантели.

Сдружение на унгарските производители на дантела е създадено през 1991 г. с цел да обедини живеещите в Унгария и занимаващи се с дантела творци, а чрез тях, или заедно с тях, да съхрани традициите, да издири и събере стари дантели и да им даде нова трактовка, както и да възпитава ново творческо попълнение. Дантелата е текстилна форма с малки мотиви, чиято характерна особеност е, че мотивите не се нанасят впоследствие върху готовия материал, а заедно с изработката на текстила, се появява и самият мотив. Поради своята лекота и въздушност тези дупчести, прозирни материи имат много представителен изглед и затова получават роля първо в изготвянето на облекла.

Дантелата, във вида, в който е популярна днес, поема по своя победоносен път от времето на италианския Ренесанс, от града на разкоша – Венеция. В началото се изработват относително елементарни, геометрични мотиви, от ХVІ век обаче все по-чести стават мотивите на листа и цветя, фигурите на хора и животни. В Унгария техниката на изработка на дантела – шита, плетена и машинна, достига през ХІХ век чрез много посредници.

Изложбата „Унгарска дантела” ще бъде открита на 28 април 2014 г., от 18.00 ч., в Унгарски културен институт, където ще може да бъде видяна до 9 май 2014 г. Вход свободен.

На 29 април 2014 г., от 18.00 ч., Марика Винцене Над заедно с Ева Гергей ще проведат уъркшоп по изработване на дантела. Участието е след предварително записване в секретариата на Унгарския културен институт, на тел: 02/987 23 07 или на и-мейл: uki@uki.bg. Такса: 5 лв.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: