» » » » Света Гора в кадър


По случай наближаващия православен Великден, и като част от културните събития и прояви в рамките на Гръцкото председателство на ЕС, Посолството на Гърция в София организира фотографска изложба, посветена на Света Гора – Атон, Свещената планина на Православието.

Света Гора е автономна монашеска република, самоуправляваща се част от територията на Гърция. Първият й устав (971-972 г.) се е съхранил и действа и до ден днешен. Летоброенето й води началото си от IX в., макар че аскети са живели и по-рано по тези земи. Атонските отци са наследници на първите монашески общини от времената на ранното християнство от Египет, Палестина, Сирия, Кападокия и Константинопол.

Изложбата „Света Гора” включва 29 фотографии, главно снимки на българския фотограф Антони Георгиев, както и няколко фотоса от Атон на г-н Астериос Циурвас, дипломат в Посолството на Гърция у нас.

Експозицията ще бъде открита на 1 април 2014 г., от 18:00 ч., в галерия „Средец” на Министерство на културата, и ще може да бъде видяна до 11 април 2014 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: