» » » » Данута Валенса споделя Mечти и тайни


Данута Валенса на 19 години напуска родния град и заминава за Гданск. Там се запознава с Лех Валенса, а през 1969 г. става съпруга на бъдещия лидер на „Солидарност” и президент на Полша. Ражда и отглежда 8 деца - четирима сина и четири дъщери. „Мечти и тайни” събира спомените на Данута Валенса, поставяйки въпроси за ролята на жената в семейния и обществения живот, за влиянието на голямата политика върху семейството.

Книгата е преведена на португалски и украински, подготвят се преводи и на други езици. В България това е първото й издание. Театралната адаптация на мемоарите, озаглавена „Данута В.” и изиграна от изтъкнатата полска актриса Кристина Янда, вече наброява сто представления.

През 2012 г. президентът Бронислав Коморовски награди Данута Валенса с Командорски кръст на Ордена на възродена Полша „за изключителни заслуги към независимата Полска република, преданост към демократичните промени в страната, постижения в обществената работа”.

Заповядайте на среща с г-жа Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни” на 9 април 2014 г., от 18:00 до 20:00 ч., в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”.

Водещ на срещата ще бъде проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, българист, университетски преподавател, бивш посланик на България в Полша.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: