» » » » Пролетен базар на книгата 2014


С рекорден брой участници и книжно разнообразие „Пролетен базар на книгата 2014” ще стартира в началото на Юни.

За първи път тази година „Пролетният базар на книгата” ще бъде разположен на три етажа в НДК. Любимото събитие за изкушените от литературата и четенето ще протече от 3 до 8 юни 2014 г., като входът традиционно ще бъде свободен.


П Р О Г Р А М А

3 до 8 юни 2014 г.
 • Ляв полуетаж, НДК – Изложба с най-добрите корици на книги. Вижте 40 от най-добрите корици на книги за последните 20 години. По случай 20-годишнината на Асоциация „Българска книга” издателствата посочиха най-добрите свои корици от български художници. Жури от катедрите „Книга и печатна графика” и „Плакат и визуална комуникация” в Националната художествена академия избра кориците, които са най-достойни да бъдат включени в тази специална изложба. Топ 10 на авторските корици на книги ще бъдат показани и в „Галерия БНТ” в студиото на предаването „Денят започва с култура” по БНТ.
 • Ляв полуетаж, НДК – Фотоизложба „Географията – пътешествие и приключение” на проф. Румен Пенин, представена от Издателство Булвест 2000 в партньорство с Асоциация „Българска книга”. Изложбата е посветена на: 125-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски”; 50-годишнината на Геолого-географския факултет и 40-годишнината на катедра „Ландшафтознание и опознаване на околната среда”.
 • Информационен щанд, етаж 3 – Акция „Книги за училище”. JCI България в партньорство с Асоциация „Българска книга” и „Заедно в час” ви кани да се включите в акцията за събиране на книги за българските училищни библиотеки. Нека помогнем на учениците в малките населени места да имат на разположение наистина хубави книги, които да ги запалят по четенето. Донесете книжки, подходящи за деца и юноши - енциклопедии, речници, учебници по английски език, приказки, фентъзи, приключенски, детективски романи и всички вълнуващи, актуални детски книги, които ще достигнат до учениците и ще им донесат радост.

3 юни 2014 г., вторник
 • 11:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Официално откриване на „Пролетния базар на книгата”.
 • 18:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на гостуващия турски автор Ахмед Юмит с книгата „Дервишката порта”. Модератор: Амелия Личева. Превод от турски: Алина Караханова. Участие ще вземе проф. Йорданка Бибина преводач на романа "Паметта на Истанбул", издателство Колибри. Специален гост на събитието ще бъде аташето по културата и туризма на посолство Турция г-н Джемал Текканат.
 • 19:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на книгата „В търсене на средновековното време” на проф. Христо Матанов.

4 юни 2014 г., сряда
 • 17:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Премиера на „Понякога ангели” на Емил Тонев, който разказва за своя живот и за живота на своите приятели, подобно на Джак Керуак и Кен Киси. Това е роман-холограма и е определян за големия роман на писателя.
 • 18:00 ч., щанд № 209, изд. „Персей” - Среща с автограф: Сръбският писател Братислав Петрович и романът му „Цариградски друм”. Дългогодишен служител на сръбското МВР и ветеран от войната в Косово, Братислав Петрович е автор на пет романа и три исторически монографии. „Цариградски друм” е хит на последния панаир на книгата в Белград и е в Tоп 10 по продажби в онлайн магазина на „Книжевна омладина”. Какво се случва на Цариградския друм – някогашният римски път Виа Милитарис, днешната магистрала Белград-Ниш-София-Истанбул, пътят, който свързва Изтока и Запада? В наши дни и преди близо три века? Две сюжетни нишки (от XXI и XVIII век) водят към едно: истината, скрита в легендите за заровените съкровища на прочутия хайдутин поп Мартин и неговия побратим Вълчан войвода...
 • 19:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на романа „Ничия” от Христина Панджаридис със специалното участие на поетесата Мирела Иванова. Романът „Ничия” посреща читателя с въпроса „Задължително ли е да си щастлив?” и след това го хвърля в историята на една българка, която ту се лута в спомените си, в миналото си в България, ту чисти скъпи, големи къщи в далечната Испания.
 • 19:00 ч., Опера кафе на ул. „Георги. С. Раковски”113 - Радослав Парушев представя новия си роман „Отвътре”.

5 юни 2014 г., четвъртък
 • 13:00 ч., щанд № 326, изд. „Хермес” - Автографи от Деян Енев върху новата му книга „Малката домашна църква”.
 • 17:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Книга с автограф: Теодора Димова.
 • 17:30 ч., Книжарницата на изд. Атлантис-КЛ на ул. „Паренсов”29 - Представяне на книгата „Леон и Луизе” от швейцарския автор Алекс Капю. На фона на събитията през първата половина на ХХ век швейцарецът А. Капю разказва с невероятна лекота и чувство за хумор, но с емоционална наситеност, една прекрасна история за двама влюбени, разделени от случаен бомбен взрив, но останали верни на чувствата си цели шейсет и осем години.
 • 18:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Премиера на „Басни в сегашно време” на Марко Ганчев, в която авторът доказва, че баснята се е трансформирала революционно и днес има много модерно звучене.
 • 18:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Книга с автограф: Иво Сиромахов.
 • 18:30 ч., книжарница „Хеликон Витоша” - Боян Биолчев представя „Книга за художника”.
 • 19:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на „След Вавилон” от Джордж Стайнър – фундаментален труд в областта на литературознанието, лингвистиката и превода.

6 юни 2014 г., петък
 • 17:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на стихосбирката „Нищо тъмно” и сборника с разкази „Третата жена” от Федя Филкова.
 • 17:00 ч., щанд № 326, изд. „Хермес” - Автографи от Владимир Зарев.
 • 17:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Книга с автограф: Ваня Щерева.
 • 17:00 ч., щанд № 328, изд. „Обсидиан” - Книга с автограф: Богдан Русев.
 • 18:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Книга с автограф: Михаил Вешим.
 • 19:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Премиера на книгата „Записки по революцията: в България и другаде”, том 1, на Евгений Дайнов.

7 юни 2014 г., събота
 • 10:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Година и половина след своя дебют с книгата „В очакване на утре” Стелла Илиева представя втората си книга „42 дни живот”. За момента, в който децата трябва да се разделят с жената, дала им живот. За онзи миг, когато осъзнаваме, че всеки от нас познава по една светица в лицето на своята майка. За болката от всички казани и неказани думи. За въпросите, които остават без отговор. За последния разговор с мама.
 • 10:00 ч., щанд № 327, изд. „Лъчезар Минчев” - Даване на автографи от Маргарита Петкова и Добромир Банев на съвместните стихосбирки „Абсурдни времена” и „Абсурдни времена 2”.
 • 11:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на книгата „Имало едно време - залъгалки и гатанки, нови и непознати, любими и незабравими...” от Леда Милева с прекрасните илюстрации на Маглена Константинова.
 • 11:00 ч., щанд № 326, изд. „Хермес” - Автографи от Ивинела Самуилова.
 • 11:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Наско Сираков ще раздава автографи по повод излизането на биографичния му роман „Наско Сираков Единакът”.
 • 12:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Издателство „Прес” кани родители и деца на открит урок на тема „Английски език с Disney English”. С участието на Детска вокална група „Смехоранчета”.
 • 13:00 до 15:00 ч., ляв полуетаж, НДК – „Мостът” благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. „Мостът на Дрина” е един от най-известните романи на Иво Андрич – световен автор, който е роден в Босна и Херцеговина, дебютира като поет в хърватска антология, а прекарва една голяма част от живота си в Белград: „Най-доброто и най-ценното в моите представи са мостовете. Те показват мястото, на което човек е срещнал препятствие и не се е спрял пред него, а го е преодолял”. Нека днес литературата бъде такъв мост. Мост на солидарността, надеждата и хуманността, устояващ на всякакви препятствия. В четенето ще участват Валентин Дишев, Димитър Кенаров, Ивайло Добрев, Иван Димитров, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Христов, Илко Димитров, Калоян Игнатовски, Катя Йосифова, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мина Кръстева, Митко Новков, Надежда Московска, Невена Календула, Оля Стоянова, Палми Ранчев, Поли Муканова, Радослав Чичев, Роман Кисьов, Русанка Ляпова, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Стефан Иванов, Тома Марков, Яница Радева и Ясен Атанасов.
 • 13:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Книга с автограф: Васил Георгиев и Радослав Парушев.
 • 14:00 ч., щанд №213, изд. „Прозорец” - Книга с автограф: Мирела Иванова с „Всички разкази са за теб”.
 • 14:00 ч., щанд № 331, изд. „Сиела” - Книга с автограф: Калин Терзийски.
 • 16:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Представяне на „Бялата ни спалня” от Радмила Младенова. Книга на границата на множество жанрове: писмо и мемоар, изповед, едновременно монолог и диалог с гласовете от близкото минало, пътепис и колекция от истории. Текст със собствена, уникална форма. Романът не прави заявка за автобиографична истинност, а описва как се формира един „аз” в културата, в която живеем, като „аз” е не просто лично местоимение, а тази способност да обединиш различните аспекти от личността си в едно, да изработиш собствена цялост, последователност и единство.
 • 16:00 ч., щанд № 331, изд. „Хермес” - Автографи от Иво Топалов по повод новия тираж на „Полетът на орела”.
 • 17:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Премиера на романа „Събирачът на дневници” от Леа Коен. Със специалното участие на актрисата Касиел Ноа Ашер. Романът „Събирачът на дневници” разказва една история за вината, съзната и неосъзната, за любовта, която търси истината, и за равносметката, която всеки прави в края на своя живот.
 • 17:30 ч., щанд № 106, изд. „Агата-А” – Джаз четения: Кортасар (I) по повод 100-години от рождението на Хулио Кортасар. Под патронажа на Н. Пр. Посланика на Р Аржентина в България. С участието на: преводачите Румен Стоянов, Стефка Кожухарова, Красимир Тасев, Мария Пачкова; Петър Момчев (саксофон) и Мирян Колев (китара, електронни устройства); писатели, поети, артисти, журналисти, музиканти, пишещи и четящи.
 • 19:00 ч., ляв полуетаж, НДК - Премиера на книгата „Шайка 2 – Сергей, Гоце и другите” на Антон Тодоров. След като разказа за „шайката” на ГЕРБ, политологът Антон Тодоров отваря вратите и за другата. В „Шайка 2 – Сергей, Гоце и другите” той описва мръсните тайни на БСП. Разкрива кой е кукловодът на българската политика и публикува пълния списък на съветската агентура у нас до края на 40-те години.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: