» » » » Нощен влак за Лисабон


Поредната кинолектория от модула „Особен поглед” с модератор театралният критик и режисьор Елица Матеева, очаква своите почитатели с най-новата творба на датския режисьор Биле Аугуст и с участието на Джеръми Айрънс – „Нощен влак за Лисабон”.

Филмът е екранизация върху едноименния трети роман на родения в Берн професор по философия Паскал Мерсие. Повествованието ни среща с Реймунд Грегориус (Джеръми Айрънс), преподавател по древни езици в училище в Берн. Той наближава своята 60-годишнина, животът му е монотонен, улегнал дори малко скучен. Грегориус е истински ценител на думите, на езика и на книгите и затова е много добър в професията си. Случайна среща с жена, която произнася една единствена дума на португалски, отключва скрити и за самия него копнежи. Това не е любовна среща; дори не научаваме името на жената. Мислейки за тази жена той попада на една книга на португалски и изведнъж решава да замине за Лисабон и да се срещне с автора ѝ Амедеу де Прадо (Джак Хюстън). По време на пътуването Грегориус започва постепенно да превежда книгата, а това го повежда по улиците на Лисабон, срещайки го с различни хора, за да разкрие малко по малко кой е бил човекът, написал книгата, която променя всичко за него. Неспирните му обиколки из Лисабон разкриват противоречив портрет на умен, смел и при все това конфликтен човек, изживял творческия си апогей при режима на Салазар. А докато подрежда пъзела на живота на поета, Грегориус преоткрива и самия себе си.

Нощен влак за Лисабон(Швейцария­Германия, 2013, 111 мин. Реж. Биле Аугуст. С: Джеръми Айрънс, Мелани Лоран, Джак Хюстън, Мартина Гедек, Том Кортни и др.) ще бъде представен на 17 май 2014 г., от 10:00 ч., в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков „ във Варна.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: