» » » » » 25 години свободна България в култура


Националната инициатива „25 години свободна България“ се организира от фондация „Софийска платформа” и ще премине до края на годината в цялата страна под патронажа на Президента на Републиката Росен Плевнелиев. На фокус са 25 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния комунистически режим в България, което историческо събитие ще бъде отбелязано с редица обществени дебати, открити лекции в училищата и университетите в Столицата и страната, културни прояви и международни конференции. Вход свободен.


П Р О Г Р А М А

Документална програма „25 години свободна България” в кино „Одеон”

29 септември 2014 г., 18:30 ч. – „Пантеонът” (1988. Реж. и сценарист: Малина Петрова. Оператор: Георги Николов. Продължителност: 40 мин.) „В Бургас група ученици няколко пъти разбиват Пантеона на загиналите за свободата на България. Някои от родителите са местни партийни величия, които потулват инцидента и спират снимките на документален филм. Авторите на филма свикват художествения съвет, показват незавършения материал и филмират дискусията, в която изявени кинематографисти като Анжел Вагенщайн, Тодор Андрейков, Георги Дюлгеров, Христо Кавачев и Божидар Манов разсъждават върху ценностната криза в обществото.”

06 октомври 2014 г., 18:30 ч. - „Черната тетрадка“ (1995. Реж. Росен Елезов. Оператор: Венко Каблешков. Продължителност: 30 мин.) „От работната тетрадка на оперативен работник от Шесто управление на Държавна сигурност се материализират героите на филма – агентът-доносник  в задочен диалог с „обектите на активните мероприятия”: миячки на съдове, шофьор, готвачка, офицер…”

20 октомври 2014 г., 18:30 ч. - „Като на кино“ (1999. Реж. Юлий Стоянов. Оператор: Иван Цонев. С участието на Ицхак Финци. Продължителност: 54 мин.) Единственият грях на Стефан Власков, героя на филма, е този, че е роден в богато семейство. Този факт превръща живота му в кошмар. През петдесетте години на миналия век той е изпратен  в концентрационен лагер, а след освобождаването му Държавна сигурност продължава да го преследва. Но Стефан е влюбен в киното и благодарение на филмите успява да оцелее през всичките тези трудни години.

03 ноември 2014 г., 18:30 ч. - „Класификация на спомени“ (2010. Реж. Костадин Бонев)

10 ноември 2014 г., 18:30 ч. – „До утре... Четири портрета и един спомен” (1989. Реж. Станимир Трифонов)

01 декември 2014 г., 18:30 ч. - „Отмъщението. Дългата сянка на ДС“ (2014. Реж. Атанас Киряков)

05 декември 2014 г., 18:30 ч. - „Чуй” (2014. Реж. Диана Иванова)


Програма „Тоталитарното минало през погледа на киното”

07 октомври 2014 г., 18:30 ч., Полски институт – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008. По романа на Илия Троянов. Реж.: Стефан Командарев. България-Германия-Словения-Унгария, 105 мин.) Историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.

09 октомври 2014 г., 18:30 ч., Полски институт – „80 милиона” (2011. Реж.: Валдемар Кшистек. Сценарий: Кристоф Копка, Валдемар Кшистек. Участват: Филип Бобек, Maрчин Босак, Пьотр Гловацки, Олга Фрич, Соня Бохошевич и др. Продължителност: 105 мин.) Изпълнена със съспенс и неочаквани обрати история по действителен случай. Долна Силезия, есента на 1981 г. Преди въвеждането на военното положение млади активисти на Солидарност организират зрелищна акция по изтеглянето от вроцлавска банка на 80 милиона профсъюзни пари преди блокирането на сметката.

14 октомври 2014 г., 18:30 ч., Полски институт „И България е една голяма грешка” (2014. Документален. Реж.: Стоян Радев. Продължителност: 87 мин.) Филм за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, съставен от интервюта с представители на публичните зони – в т.ч.проф. Михаил Неделчев, Андрей Райчев, Красимир Гергов, Явор Дачков и др.

16 октомври 2014 г., 18:30 ч., Полски институт – „Валенса: Човекът на надеждата” (2013. Реж.: Анджей Вайда. Сценарий: Януш Гловацки. Оператор: Павел Еделман. Продължителност: 110 мин. Участват: Роберт Венцкевич, Агнешка Гроховска, Мачей Штур, Мирослав Бака, Збигнев Замаховски.) Полша, 80-те години, времето на „Солидарност”. Разказ за съпруга, бащата, обикновения работник, освободил скритата в сърцата на милиони хора мечта за свобода.

21 октомври 2014 г., 18:30 ч., Полски институт – „Град на мечти” (2012, документален. Режисьор и сценарист: Светослав Драганов. Продължителност: 75 мин.) Историята за двете лица на един български град – Димитровград. За социализма от вчера и поп фолка от днес.

23 октомври 2014 г., 18:30 ч., Полски институт – „Къртицата” (Полша, Франция. Режисьор: Рафаел Левандовски. Продължителност: 104 мин.) Павел и баща му развиват съвместен бизнес. Всичко върви добре до момента, когато се появява статия, накърняваща доброто име на семейството.

18 ноември 2014 г., 18:30 ч., Чешки център – „Цветът на хамелеона” (2012. Реж.: Емил Христов. Продължителност: 114 мин.) Батко Стаменов (Руши Виденлиев) е идеалният таен агент. Останал сирак като много малък, той е осиновен от леля си, която по-късно признава, че е истинската му майка. Но когато тя умира, Батко разбира от един лекар, че е била девствена и осъзнава, че да си лъжец, е семейна черта. Тогава агент от тайната полиция се опитва да го вербува за шпионин и Батко откликва с ентусиазъм.

19 ноември 2014 г., 18:30 ч., Чешки център – „Гражданинът Хавел” (2008. Режисьор: Павел Коутецки/Мирослав Янек. Продължителност: 119 мин.) Пълнометражният документален филм наднича зад кулисите на политическите и личните драми от президентския период на Вацлав Хавел. Зрителите ще видят моменти от притесненията му на първите избори за президент и трудностите при усвояването на благодарственото му слово, вече като президент. Камерата обаче не престава да го следи и когато е например порядъчно ядосан, заради лошо ушита риза. Във филма, също както и в живота на Хавел, важна роля играят двете му съпруги Олга и Дагмар. Появяват се също така приятели и съмишленици, чешки и световни политици, както и членове на групата Ролинг Стоунс.

26 ноември 2014 г., 18:30 ч., Чешки център – „Момчето, което беше цар” (2011. Режисьор: Андрей Паунов. Продължителност: 90 мин.) Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а  митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар  през  славното  му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най- големите експерименти на демокрацията в наши дни.

03 декември 2014 г., 18:30 ч., Чешки център – „Преходът или какво стана с нас” (2013, кратка версия. Режисьор: Атанас Киряков. Музика: Теодосий Спасов. Продължителност: 50 мин.) „Филмът е за прехода, за това, което се случи с нас в България и в други страни, където ние отидохме (Германия, Румъния, Естония, Македония). Срещнахме се с различни хора – интелектуалци, политици, обикновени граждани и разговаряхме за различните манипулации по време на прехода, за използването на досиетата за шантажиране на хора от партии и правителства с най-различна цел, за манипулациите на пресата, която обслужва в голямата си част наследниците на бившата номенклатура и Държавна сигурност. Разговаряхме за съдебната система, за измислени процеси, чрез които политиците отвличат вниманието на хората от по-важните въпроси за народа и държавата. Разговаряхме за лъжата, за подмяната, за това, че западът е сключил сделка с Русия и са се уговорили Русия да не започва трета световна война, а запада да не преследва престъпленията на комунизма. От разговорите ни стана ясно, че престъпленията на комунизма намериха убежище в демократичните закони на западна Европа.”  Атанас Киряков


Публични дискусии за нагласите на обществото спрямо прехода и комунизма
  • 09 октомври 2014 г., 12:00 ч. - Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев”.
  • 20 октомври 2014 г., 12:00 ч. - Благоевград, Американски университет.
  • 22 октомври 2014 г., 12:00 ч. – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.
  • 29 октомври 2014 г., 12:00 ч. - Велико Търново, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
  • 31 октомври 2014 г., целодневно - Събитие с Френски културен институт на тема преподаване на тоталитарните режими и комунизма (сравнителна перспектива, разглеждане на съществуващи помагала и христоматии в България, Румъния и такова, обхващащо всички комунистически режими).

Открит урок по история
Като част от образователната инициатива, с помощта на известни български лектори, ще се проведат открити уроци в училищата из цялата страна и зад граница. Уроците адресират потребността на младите хора от София, Русе, Пловдив, Варна, Враца, Стара Загора, Силистра, Видин, Благоевград, Бургас, Ямбол и много други градове да се запознаят и осмислят фактите от социалистическото минало, като бъдат ангажирани в диалога за позитивите и негативите на периода на прехода към демокрация. Форматът „Открит урок по история“ цели още да въздейства и промени начина, по който близкото минало се преподава в училище.
  • Дати (национално, по места): 08, 09, 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29, 30, 31 октомври 2014 г.

Други
  • 1 ноември 2014 г., 18:00 ч., пред храм-паметник "Александър Невски" - Концерт на Свободата.
  • 18 октомври 2014 г., Моста на влюбените СофияИзложба „’89 тогава и сега - 25 плаката за 25 години свобода”. През ноември и декември изложбата ще пътува в Русе, Варна, Бургас, Смолян и Пловдив.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: