» » » » Софийски международен литературен фестивал. Фокус Север


Наближава второто издание на „Софийски международен литературен фестивал”. През 2014 г. на фокус ще бъде литературата от Скандинавския север, а съпътстващата и основната програма на фестивала ще предложат различни акценти, подходящи за деца, възрастни, почитатели на литературата, но и на визуалните и сценични изкуства.

„Софийски международен литературен фестивал”, второ издание, ще се проведе от 25 ноември до 14 декември 2014 г., в Мраморно фоайе на НДК и много други локации в София.

Водещ акцент в тазгодишния Фестивал ще бъде Детската програма. За да зарадват най-малките читатели, а и всички пораснали деца, за пръв път в България ще пристигнат световноизвестният шведски автор на детски книги Улф Старк и по-младият му колега от Норвегия Ендре Люн Ериксен.

Старк е носител на множество престижни награди за детска литература и е автор на над 30 книги за деца. На български са издадени „Нека белите мечки да танцуват” и „Сикстен или търси се жена за татко”, за които той ще разкаже повече в модерирания от Марин Бодаков разговор.

Люн Ериксен печели популярност с дебютната си книга, наскоро преведена и на български език - „Питбул-Терие в атака”. Авторът ще прочете откъси и ще отговаря на въпроси в разговор, воден от Валентина Стоева.

По време на фестивала малките читатели ще имат възможността да участват в много игри, куклен театър и разходка с автора Мила Попнеделева-Генова из създадените от нея чудни книжни светове. Ще могат да се „гмурнат” сред героите на детските книжки на издателство „Рибка”, както и да опитат от „Вкусна география” на Зорница Христова, Анна Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова. А за онези, които обичат да рисуват, ще има анимационна работилница по мотиви от скандинавски митове и легенди, водена от Радостина Нейкова.

„Софийски международен литературен фестивал” с ентусиазъм ще се включи и в международното отбелязване на 100-годишнината от рождението на легендарната писателка Туве Янсон. Серията от събития в нейна чест ще включват четения, куклен театър и забавни игри с Муминтролите за най-малките. А също така: прожекция на документален филм, последван от разговор за творчество и личната й биография, модериран от Драгомир Симеонов, както и откриване на изложба с нейни илюстрации. Филмът и изложбата са любезно предоставени от Финландското посолство.

Още две изложби в НДК ще привлекат вниманието на посетителите - „Скандинавски дизайн на книгата” със специална селекция с подбрани оригинални корици на книги от скандинавски автори, направена от Рада Якова; и Фотоизложбата „Усмивката” на Владислав Христов, представяща портрети на известни писатели, посетили България, която до 30 ноември 2014 г. може да бъде разгледана в „+това”, а от 1 декември 2014 г. ще бъде на разположение на публиката в НДК.

Второто издание на литературния фестивал обединява сили и с Петото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние”. Селекцията от 14 филма поставя фокус върху екранизациите и ще изкуши публиката с датския филм „Отвличане” (отличен с 5 награди „Роберт”), биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер” за живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер; бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”.

Съпътстващата програма на „Софийски международен литературен фестивал” започва от 25 ноември 2014 г., а основната от 9 декември 2014 г., и ще има по много за всички възрасти и сетива.«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: