» » » Северно сияние озарява София

Дизайн: Юри Стайков

Петото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние” пристига с нова селекция за любителите на скандинавските продукции. Фестивалът ще бъде открит с филма на шведската легенда Ян Троел – „Последната присъда”, а на фокус в тазгодишното издание са екранизациите.

„Северно сияние 2014” ще се проведе от 3 до 11 декември 2014 г., в салоните на „Дом на киното”, „Евро синема”, „Одеон” и културен център „G8”.

Програмата на фестивала включва 14 заглавия. Сред акцентите са датският „Отвличане”, отличен с 5 награди „Роберт”; биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер; бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”.

Премиерно ще бъде показана пълната версия на филма на Лив Улман „Кристин, дъщерята на Лавранс”, заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет. Йохана Синисало лично ще представи на българските зрители един от най-гледаните финландски филми през последните години „Желязно небе”. В програмата е включен и филмът „Чистка” по едноименния роман на Софи Оксанен, която също ще гостува в София. Специални прожекции в рамките на фестивала ще има култовият „На север от слънцето”, отличен с десетки награди от международни форуми и хиляди последователи. Ограничен брой зрители ще имат възможност да го видят на ултра модерен 65-инчов телевизор Philips, като част от новата кампания на Philips „Експедиция Северно сияние”.

Филмовият фестивал „Северно сияние” се организира от „Позор” с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Консулството на Швеция в София.

С медийното партньорство на cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: