» » » » Литературните екранизации на Северно сияние

Кадър от „Мари Кройер”

Тазгодишното издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние” поставя любопитен акцент върху екранизациите. Филмовата селекция е съвместна със Софийски литературен фестивал, като двете събития за кино и литература ще протекат по едно и също време в столицата.

„Северно сияние” ще бъде открит на 3 декември 2014 г., в Дом на киното с екранизацията по романа на Кене Фант „Последната присъда”. Режисьор на филма е шведският класик Ян Троел. Действието се развива между 1933 и 1945 г. На фокус са живота и кариерата на Торгни Сегерстед – журналист, редактор на вестник и яростен критик на Хитлер. На фона на историческите събития, филмът портретира сложния характер на Сегерстед и проследява четириъгълника между него, жена му, любовницата му и съпруга й, с когото са били близки приятели.

Друг класически режисьор от региона, датчанинът Биле Аугуст, екранизира романа на Анастасия Арнолд, посветен на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер – Мари Кройер. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима.

В рамките на „Северно сияние” ще бъде показана пълната 3-часова версия на „Кристин, дъщерята на Лавранс”, режисирана от Лив Улман. Заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет (Нобелова награда за литература), филмът разказва за средновековна Норвегия през историята на фермерска дъщеря от заможна фамилия, която търси разрешение на семейните конфликти в католическата вяра.

Българските зрители ще имат възможността да се срещнат с две от най-четените финландски авторки – Софи Оксанен и Йохана Синисало, които ще гостуват в София по време на фестивала. Екранизацията по „Чистка” на Оксанен е носител на 5 от националните финландски награди „Юси”, а „Желязно небе” по едноименната история на Синисало е един от култовите европейски филми през последните две години.

Фестивалът „Северно сияние” се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Консулството на Швеция в София.

С медийното партньорство на cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: