» » » » Съзнателно за Домашното насилие и насилието по полов признак

Снимка: Camilla Isene/ MFA Norway

Посолството на Норвегия в София и Българския център за джендър изследвания организират серия от събития, посветени на предизвикателствата в борбата с домашното насилие и насилието, основано на полов признак. Вход свободен.

17 ноември 2014 г., 19:00 ч., Червената къща - Прожекция на документалния филм „Балон за Аллах” (Норвегия, 2011, 58 мин. Реж.: Нефисе Йозкал Лоренцен. Субтитри на български и английски език.)
Норвежко-турската режисьорка Нефисе решава да изпрати писмо с балон до Аллах в опит да подобри положението на жените в мюсюлманските страни. Следвайки повелята на баба си – последователка на суфизма - Нефисе се опитва да открие онзи ислям, изповядван от баба й. Във филма Нефисе се лута между реалното пътуване и мечтите си. Посещава Кайро, Истанбул и Осло, за да се срещне с Науал Ел Садауи, Гамал Ал Бана и Асма Барлас. В този лабиринт от противоречия, връзката между трите авраамически религии и подтисничеството на жените става все по-отчетлива.
Нефисе Йозкал Лоренцен (p. 1964) e норвежка писателка и режисьорка от турски произход, живееща в Осло. Завършва политология в Босфорския университет в Истанбул и е магистър по медии и комуникации от Университета в Осло. Създала е десет документални филма по проблемни теми, издала е книга с поезия и роман за тийнейджъри. В работата си се занимава с неразказаните истории. Вярва, че промяната започва от младите.

18 ноември 2014 г., 10:00 ч., Червената къщаДискусия на тема „Домашното насилие и насилието, основано на полов признак - предизвикателства и решения”, опитът на Норвегия и България. Гост-лектор: Йорген Лоренцен, Норвегия.
Знаете ли, че една четвърт от жените в Европа са били жертва на физическо насилие най-малко веднъж в живота си? Работата с извършителите е в основата на превенцията на домашното насилие. Кой е най-ефективният начин да се постигне това? Норвежкият експерт Йорген Лоренцен ще сподели своя опит с българските си колеги.
Йорген Лоренцен (р. 1956) е литературовед, журналист, филмов продуцент и специалист по изследвания на пола. Някои от основните теми, по които работи, са равнопоставеността на половете, ролята на мъжете в обществото, бащинството, полът и насилието, социализацията на момчетата и др. От 2002 до 2013 г. е преподавател и изследовател в Центъра за джендър изследвания на Университета в Осло. От 2012 г. е и председател на борда на Норвежката организация за борба срещу сексуалното насилие.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: