» » » » Сексът и комунизмът


В началото на Ноември на книжния пазар се очаква новият роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът”. На моменти циничен, дори скандален, болезнено реалистичен, провокативен, увлекателен и много емоционален, романът дава заявка за забележително четиво, което няма да ви остави безразлични.

„Сексът и комунизмът” разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки”. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж, се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.

Романът проследява живота на три забележителни жени – Анастасия, Маруся и Лола. И трите принадлежат на различни поколения, но като че ли са затворени в една и съща клетка. Съвършено различни една от друга, но и едновременно много еднакви – животът е изискал от тях повече сила и смелост, отколко може да прояви нежната половина на човечеството. Сексуално насилие, отчуждаване, болезнено приключване на приятелства, шпионаж в името на кариерата и семейството, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота им.

В разрез със строгата соцатмосфера от страниците на романа зазвучават силно най-популярните парчета на „Deep Purple”, „Uriah Heep”, „Led Zeppelin”, „Pink Floyd”. Къси поли, джинси „Levi’s”, ароматни дезодоранти, скатани бутилки „Балантайнс” и някои други рядко срещани стоки от Корекома и една скрита книга на Солженицин в шкафа, са сред първите признаци на предстоящия морален и духовен преход, чрез който героите отчаяно търсят своето спасение.

Заповядайте на премиерата на „Сексът и комунизмът” на Милена Фучеджиева на 10 ноември 2014 г., от 19:00 ч., в „+това” в София.

По време на събитието ще бъде представена и дигитална изложба с кадри от фотосесията, направена специално за корицата на изданието.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: