» » » » Триенале на графичните изкуства


Седмото международно триенале на графичните изкуства е най-мащабното събитие у нас, свързано с изкуството на графичния отпечатък, което представя процесите и тенденциите в тази област. Стотици произведения на автори от близо 30 държави и 4 великолепни съпътстващи изложби от Бразилия, САЩ, Словения и Люксембург са част от програмата на биеналето, в което като куратори и журьори ще участват знакови фигури от света на съвременната графика, като Жозе Гидес от Бразилия, Хенри Клайн от САЩ, Бреда Скрянец от Словения и Марк Фризинг от Люксембург.

7-мо международно триенале на графичните изкуства ще се проведе от 10 до 30 ноември 2014 г., във всички изложбени зали на галерията на СБХ на ул. „Шипка”6.

Освен основната изложба, селектирана от журито, която представя творби на автори от България и чужбина (Австрия, Белгия, Канада, Хърватска, Унгария, Италия, Япония, Йордания, Непал, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Южна Корея, Испания, Швейцария, Тайван, Холандия, Турция и Украйна), ще бъдат показани и три кураторски проекта:
  • Жозе Гедес „Дигиталното говорене” – Проектът е съставен от визуални артисти от различни поколения и направления. Колекцията акцентира върху творби, в които се използват фотографски изображения, с по-голям или с по-малък процент на дигитална обработка, заместваща традиционните графични техники. Нейната цел е да покаже колко тънка е линията между фотографията, живописта, рисунката, скулптурата и графиката.
  • Д-р Бреда Шкрянец „Словенски акции” – Шест съвременни художници, които представят графичното изкуство на Словения. Двама от тях са добре известни автори, представители на средната възраст, докато останалите четирима, основно жени, принадлежат на младото поколение.
  • Проф. Хенри Kлейн „Съвременна американска графика” – Една селекция, резултат от намерението на куратора да събере автори-графици, чието творчество представя най-добре сферата на графиката в САЩ; автори, използващи традиционни и/или авангардни технологии. „Съвременна американска графика” представя творческото използване на дигиталните технологии, няколко много големи творби, малко съвместни работи, изкуството на авторската книга, и няколко триизмерни инсталации.
Освен кураторските проекти в рамките на триеналето българската публика ще има възможността да види и самостоятелната изложба на носителя на голямата награда от 6-тото триенале на графичните изкуства 2011 - Марк Фризинг от Люксембург.

Организатори: Съюз на българските художници, секция „Графика и илюстрация”. С финансовата подкрепа на програмите „Култура” и „Мобилност” на Столична община и със съдействието на посолствата на Бразилия и САЩ в България.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: