» » » » Големият Коледен Бъдник

Снимка: olivka.pl

В навечерието на Бъдни вечер и Коледа да се върнем корените и заедно да запалим Големия Коледен Бъдник. Събитието ще предложи още базар на традиционни предмети и арт изделия, на фермерски храни и селски продукти, творчески работилници, кулинарни щандове, музикална сцена и разбира се – хоро около огъня.

Празникът на „Големия Коледен Бъдник” ще се проведе на 20 и 21 декември 2014 г., пред НДК. В програмата:

На 18 декември 2014 г., от Екофест парк „Кулата” край Копривщица, ще бъде отсечено старо крушово дърво, от чийто ствол ще бъдат приготвени големият бъдник и още около 200 броя малки бъдничета.

На 20 декември 2014 г., в парка пред НДК, ще започне Културно-музикалната програма на „Големия Коледен Бъдник” – събитието, на което всеки ще може да научи как се прави бъдник, какво символизира; да научи песните, които се пеят при правенето на бъдника и сам да си направи на място. На голям огън, край бъдниците, ще се приготви ошаф за всички присъстващи. Предвидени са дегустация на традиционните баница, айрян и вино.

В 10.30 ч. официално ще бъдат открити работилниците за Бъдни вечер.
  • Работилница направи си „Коледен бъдник”, в която 200 човека от присъстващите, ще могат да участват лично в приготвянето на малки коледни бъдници и да ги занесат в дома си или да ги сложат в огъня на място. За миросването на бъдниците ще бъдат осигурени: малък бъдник от крушово дърво, тамян, вино, зехтин, восък и ръчни инструменти за пробиване на дупка в дървото. Всички присъстващи ще имат възможността да се включат в миросването на Големия Коледен Бъдник, който в края на деня, ще бъде поставен в огъня според народната традиция.
  • Работилница да направим заедно „Юнашка Сурвачка”. На 30 участника ще бъдат осигурени клонки от дрян, пуканки, вълнен конец и сушени плодове за изработване на сурвачки. Всички присъстващи заедно ще направят Юнашка сурвачка.
  • Работилница „Традициите на бъдни вечер”. Низане на пуканки и сушени плодове, варене на ошаф на жив огън.
  • По време на „Работилниците” ще бъде представен проектът за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”. В подкрепа на проекта, около всяка Работилница, ще бъдат разположени кутии за дарения.
11.00 ч. - „Сцена на самодейците”. На свободно място около Работилниците ще се изявят участници, представящи традиционни ритуали и песни от читалища и танцови колективи в района на София.

12.00 ч. - Академия „Кулинарен историк” ще открие демонстрационен щанд „Спомени от огнището”, на който ще се приготвят по автентичен начин: греяно вино, сланинка на жар, дядови шишчета, чушка пръжка, юнашки кюфтаци.

Представяне на фестивал „Златна Българска Гайда” Копривщица и изпълнения на гайдари. Всички желаещи ще могат да попеят и да тропнат хорце около огъня. Без сцени и сценарии.

17.00 ч. - Край на програмата.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: